Junioriem "būt vai nebūt" mačs pret norvēģiem

02.05.2015

13_021.jpg

Šodien pulksten 10:45 (pēc Latvijas laika) Zviedrijas pilsētā Helsingborgā notiekošajā pasaules čempionātā florbolā junioriem sāksies spēle, kuras rezultāts noteiks, vai arī nākamajā tāda līmeņa turnīrā Latvijas vīriešu U19 izlase spēlēs A divīzijā. Pretiniekos neviens cits, kā Latvijas florbolistu mūžīgie konkurenti norvēģi.

 

Šo pasaules čempionātu mūsu juniori sāka ar cīņu pret pasaules vicečempioniem šveiciešiem – pēc 30 aizvadītām minūtēm rezultāts bija neizšķirts (2:2), taču mača otrajā daļā izpaudās pretinieku pārākums – 5:11. Otrajā spēlē pret slovākiem pēc diviem periodiem Latvijas izlase bija ieguvusi četru vārtu pārsvaru (6:2), taču Slovākijas florbolistiem pēdējās 20 minūtēs izdevās lauzt spēles gaitu – neizšķirts rezultāts (6:6), kas labākas vārtu attiecības dēļ bija par labu pretiniekiem. Mačā pret pašreizējiem bronzas medaļniekiem somiem, kuri acīmredzami noskaņoti atgūt pasaules čempionu titulu, mūsu komanda cīnījās pašaizliedzīgi, taču šoreiz nekas vairāk par goda vārtiem nebija pa spēkam – 1:10.

 

Spēles tiešraide: ŠEIT

 

A apakšgrupā 4.vietā ierindojās norvēģi, kuri turnīru sāka ar sakāvi pret pasaules čempioniem zviedriem (2:13), nākamajā mačā ar 0:13 padevās šogad labu florbolu demonstrējošiem čehiem, bet vakar vakarā ar 4:6 atzina arī poļu pārākumu. Tāpat kā mūsu florbolistiem, arī Norvēģijai, pēc pirms diviem gadiem izcīnītās 5.vietas pasaulē, šajā čempionātā iznācis solis atpakaļ.

 

Interesanti, ka 2013.gadā Vācijas pilsētā Hamburgā notikušā pasaules čempionāta pēdējā spēlē Latvijas valstsvienība mērojās spēkiem tieši ar norvēģiem. Toreiz mūsu komandā bija daudz perspektīvu un talantīgu spēlētāju (Toms Bitmanis, Edžus Ceriņš, Artūrs Jurševskis, Ingars Matisons, Toms Akmeņlauks, Toms Niedre u.c.), tomēr pārliecinošu uzvaru ar 9:4 svinēja Norvēģijas izlase, atvēlot latviešiem vien 6.vietu pasaulē. Arī mūsu junioru izlases šis modelis vienu reizi ticies ar norvēģiem – februāra sākumā Polijas kausa izcīņas mačā mūsējie piekāpās skandināviem ar 2:5 (Latvijas izlases labā pa golam iemeta Olafs Zvīnis un Rolands Kovaļevskis).

 

Latvijas izlases maiņu virknējumi:

1.maiņa: Freimanis – Kovaļevskis – Zvīnis; Mālnieks – Erenbots

2.maiņa: Karlsons – Eglītis – Ješēvics; Melderis – Petrovskis

3.maiņa: Treimanis – Puķītis – Balodis; Dēvits – Maksurovs

Vārtos: Plūdums

Rezervē: Trekše, Stūre, Barkovskis, Ķīlis

 

Lai arī "uz papīra"priekšroka tiek atdota norvēģiem, pasaules čempionātā viss izšķirsies laukumā, kur savi trumpji ir arī Latvijas izlasei. Pirmkārt, tā ir komandas cīņa, kā arī vairāki līderi, kuri ir spējīgi izšķirošajos brīžos izšķirt spēles likteni. Cerēsim, ka arī mūsu junioriem izdosies turpināt Latvijas florbolistu pēdējo gadu tradīciju izšķirošajos mačos sarūgtināt vikingu pēctečus. Tā 2013.gada pasaules čempionātā sievietēm Latvijas valstsvienība spēlē par 5.vietu pret norvēģietēm ne tikai atspēlējās no šķietami bezcerīgā rezultāta 0:3, bet arī svinēja skaistu uzvaru pagarinājumā – 4:3. Pagājušā gada decembrī arī mūsu vīriešu izlase cīņā par 5.vietu pasaulē mērojās spēkiem ar norvēģiem un pārspēja pa favorītiem uzskatītos ziemeļniekus ar 4:3. Tagad kārta sevi pierādīt mūsu junioriem, jo zaudējuma gadījumā viņu ceļš vedīs uz B divīziju…

 

Latvijas U19 vīriešu izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Rolands Kovaļevskis

U

FK Bauska

2.

Reino Ješēvics

U

Ulbroka/FS Masters

3.

Jākobs Karlsons

U

IBF Örebro (Zviedrija)

4.

Ričards Dēvits

U

Kurši

5.

Edgars Freimanis

U

Kurši

6.

Olafs Zvīnis

U

SK Pārgauja

7.

Kristers Puķītis

U

Lielvārde

8.

Eduards Stūre

U

Ulbroka/FS Masters

9.

Krišs Treimanis

U

Talsi/Triobet

10.

Kristers Eglītis

U

Ulbroka/FS Masters

11.

Edgars Balodis

U

Lekrings-1

12.

Deivids Barkovskis

A/U

Talsi/Triobet

13.

Matīss Mālnieks

A

Rubene

14.

Pauls Erenbots

A

Cēsu alus/Lekrings

15.

Kārlis Petrovskis

A

Ulbroka/FS Masters

16.

Nikita Maksurovs

A

FK Bauska

17.

Jānis Melderis

A

Cēsu alus/Lekrings

18.

Pēteris Trekše

A

Lekrings-1

19.

Kristiāns Ķīlis

V

Talsi/Triobet

20.

Markuss Plūdums

V

Talsi/Triobet

 

Galvenais treneris: Andris Pīlups

Treneri: Aigars Belasovs, Ingus Laiviņš

Pārstāvis: Jānis Sīka

Ārsti: Lilita Lazdiņa, Aleksandrs Matjuņins

Menedžere: Dace Grizāne

Ekipējuma menedžeris: Arsēnijs Potapovs

JUGLASCIEMS