Sportland decembra spēlētāja Z.Bankava: nākotni saistu ar treneres darbu

31.01.2015

zeltite_bankava.jpg

Latvijas florbola sieviešu Elvi līgas Sportland mēneša spēlētājas balvu par sniegumu decembrī izpelnījās "Rubenes" spēlējošā trenere Zeltīte Bankava. Florbolā kā spēlētāja guvusi neatsveramu pieredzi, viņa cer nākotnē gūt panākumus arī treneres arodā.

 

Decembrī "Rubene" Virslīgā aizvadīja divas spēlēs, svinēja divas uzvaras, vēl vairāk nostiprinot savu līderpozīciju Virslīgā. Zeltīte Bankava decembra spēlēs sakrāja 7 (3+4) punktus. Ar desmit spēlēs gūtu 31 (13+18) punktu Z.Bankava patlaban ir trešā rezultatīvākā spēlētāja gan savā komandā, gan Elvi līgā kopumā.


"Atzinību saņemt ir patīkami. Patīkami, ka novērtē. Es gan domāju, ka manā komandā ir daudz citu spēlētāju, kas arī būtu pelnījušas šādu balvu," atzīst Z.Bankava. "Ja jāvērtē rezultāti, tad sezona līdz šim ir ritējusi ļoti pozitīvi. Tikai viens zaudējums. Bet spēlētāju spēļu apmeklējums šosezon gan nav vērtējams pozitīvi. Reizēm uz spēli ierodas tikai kādas desmit spēlētājas. Protams, tam ir objektīvi iemesli – nav jau tā, ka neierodas, jo negrib," uz aizvadīto sezonas daļu atskatās "Rubenes" ilggadējā līdere.


Bankavu ģimenei šosezon šī ir jau otrā mēneša labākās spēlētājas atzinība. Par sniegumu oktobrī to izpelnījās Edīte Bankava. Sarunā pēc balvas saņemšanas viņa kā vienu no sezonas mērķiem līdzās čempiontitula izcīnīšanai minēja izvairīšanos no zaudējumiem. Viens zaudējums gan "Rubenei" turnīra tabulā ir atrodams – novembra mēnesī vienā spēlē nācās atzīt "Ķekavas" pārākumu. Zeltīte Bankava norāda, ka zaudēt nekad nav patīkami, taču sezonas galvenā spēle vēl ir tikai priekšā. "Rūgtums par zaudējumu "Ķekavai", protams, ir, kaut arī uz spēli bijām nepilnā sastāvā, arī es nepiedalījos. Protams, gribas sezonu aizvadīt bez zaudējumiem, bet vienmēr vissvarīgāk tomēr ir uzvarēt sezonas pēdējo spēli, proti, finālu," pauž Z.Bankava.


Sportland mēneša labākās spēlētājas balvas laureāte skaidro, ka viņai pilnvērtīgu prieku florbola spēlēšana sagādā tikai tad, ja pirms spēlēm ir ieguldīts pienācīgs darbs treniņos. "Es nevaru tikai spēlēt spēlēšanas pēc. Lai gūtu no spēlēšanas pozitīvas emocijas ir jāiegulda darbs. Zinu, ka daudzas spēlētājas labprāt nāktu tikai uz spēlēm, neapmeklētu treniņus vispār. Man patīk ieguldīt darbu. Nesaprotu tās spēlētājas, kas vēlas spēlēt, bet nevēlas trenēties. Konkurence gan ir tik minimāla, ka arī ar šādu attieksmi var tikt pie spēlēšanas vismaz vienā periodā."


Zeltīte Bankava florbolā sasniegusi un pieredzējusi gana daudz, lai būtu vērtīgi uzklausīt viņas viedokli par jauno spēlētāju paaudzi, kas šobrīd ienāk pieaugušo florbolā. "Manuprāt, jaunā spēlētāju paaudze negrib sevi piespiest kaut ko nopietni darīt. Ja es agrāk varēju trenēties gandrīz katru dienu, tad es neticu, ka kāda jaunā spēlētāja varētu šodien to darīt. Vienmēr atradīs kādu attaisnojumu, kāpēc to nedarīt. Reizēm ir novērojama tāda bezmērķīga spēlēšana – bez vēlmes iekļūt Latvijas izlasē vai doties spēlēt uz ārzemēm. Salīdzinu to ar telefona ekrāna spaidīšanu: kāpēc ieguldīt darbu, ja visu var ar vienu klikšķi paveikt? Uzskatu, ka jaunās spēlētājas sevī iegulda pārāk maz darba, tāpēc bieži sūdzas, ka kaut ko nevar izdarīt, un galu galā arī savainojumi rodas vājas trenētības rezultātā," norāda Z.Bankava.


Tā gan nav specifiska florbola vai lokāla Kocēnu problēma, bet gan kopīga, jauniešu vidū bieži izplatīta iezīme, par ko pārliecinājusies arī Zeltīte Bankava. "Tāda ir izveidojusies sabiedrība. Cik esmu strādājusi skolā un runājusi ar bērniem, viņi saka, ka par mazāku algu kā 1000 eiro viņi nemaz netaisās Latvijā strādāt. Tad labāk brauks projām, jo domā, ka tur būs vieglāk strādāt un nopelnīt, nevis ieguldīs sevi un sākotnēji par to saņems mazāku algu," uz jauniešu visai skaudro attieksmi uzmanību vērš Z.Bankava.


"Florbols bērnu un jauniešu vidū ir ļoti populārs, viņi ātri aizraujas. Manuprāt, florbolam nav nepieciešami speciāli auguma parametri, katrs var sev atrast vietu laukumā," florbola masveidības stūrakmeņus min "Rubenes" spēlējošā trenere. Viņa arī vērš uzmanību uz vienu no galvenajiem priekšnoteikumiem panākumu gūšanai sportā – individuālo darbu. "Jauno spēlētāju izaugsme ne tik daudz ir atkarīga no treneriem, cik no pašiem spēlētājiem. Treneris treniņā nevar ļoti daudz paspēt iedot, treneris parāda virzienu, kurā spēlētājam pašam ir ļoti daudz individuāli jāstrādā."


Ne velti Z.Bankava, kura jau treneres darbā roku ir piešāvusi, cer nākotnē šai nodarbei pievērsties pamatīgāk un mērķtiecīgāk. "Kā spēlētājai nekādu jaunu mērķu florbolā man vairs nav, nākotni vairāk saistu ar treneres darbu. Lai nākotnē veiksmīgi šajā lauciņā darbotos, tam ir jārod vairāk laika. Jākoncentrējas vairāk uz vienu lietu, nevis visa sagrābstīšanu." Ko gribētos bērniem ar savu darbu iemācīt? "Gribas bērniem ieaudzināt disciplīnu, kas noderēs dzīvē, izpratni par godīgu spēli, tās nozīmi, kā arī prasmi darboties komandā jeb iekļaušanos kolektīvā. Godīgumu arī tādā nozīmē, lai nevaino tiesnesi, bet vispirms paskatās uz sevi," uzskaita Z.Bankava.


Uz jautājumu, ko viņai dzīvē sniedzis florbols, viņa atbild ļoti lakoniski: "Visu labo!" Seko mazliet izvērstāks uzskaistījums: "Florbols man ir sniedzis iespēju ceļot, kas man patīk. Florbols ir palīdzējis atrast draugus, nostiprinājis veselību, ar kuru problēmu nav bijis. Florbols man saistās ar visu pozitīvo. Ja tā nebūtu, es ar to nenodarbotos tik ilgu laiku," pārliecinoši teic Sportland decembra spēlētāja Zeltīte Bankava.

 

Sportland

 

JUGLASCIEMS