Sportland oktobra spēlētāja E.Bankava: mērķis - šosezon uzvarēt visās spēlēs

23.11.2014

edite.jpg

Sportland mēneša labākās spēlētājas balvu sieviešu Virslīgā par sniegumu oktobrī izpelnījās Kocēnu "Rubenes" uzbrucēja Edīte Bankava. Viņas pārstāvētā komanda sezonu sākusi ar uzvaru sēriju.

 

Oktobrī Kocēnu "Rubene" aizvadīja trīs spēles, visās izcīnot uzvaras. Edīte Bankava panākumus kaldināja ar ļoti rezultatīvu sniegumu – 12 (5+7) punktiem trijās spēlēs. Mēneša labākās spēlētājas balvu Edīte Bankava izpelnījusies otro reizi karjerā. "Sezonas sākumā saņemt šo balvu nav tik vērtīgi, kā sezonas beigās," novērtē Virslīgas rezultatīvākā spēlētāja. "Man vienmēr šķiet, ka balvu vairāk ir pelnījusi kāda cita. Manuprāt, mūsu komandā ir spēlētājas, kas laukumā izdara vairāk darba, es jūtos kā izpildītāja. Tas gan arī ir jāmāk, taču tas ir vieglāk nekā darīt melno darbu," paškritiska ir E.Bankava.


Pašreizējā Latvijas čempionvienība "Rubene" arī šo sezonu ir sākusi nevainojami, izcīnot sešas uzvaras sešās spēlēs, turnīra tabulā ierakstot maksimālo punktu skaitu – 18. Savukārt Edīte ir Virslīgas rezultatīvākā spēlētāja, kura sešās spēlēs sakrājusi 22 (10+12) punktus. "Sezona mums ir sākusies ļoti veiksmīgi. Tiesa, virslīgā spēlē tikai četras komandas. Trešajā vai ceturtajā aplī apniks, ka visu laiku jāspēlē pret vienām un tām pašām komandām, pret vienām un tām pašām spēlētājām. Nekas nemainās, gandrīz no galvas zini, ko katra spēlētāja darīs konkrētā epizodē," uz rutīnu norāda florboliste. Viņai nav saprotams, kāpēc sieviešu Virslīgā spēlē tikai četras komandas, kamēr 1. līgā – deviņas. Edīte Bankava šosezon pirmo reizi karjerā paralēli spēlē arī 1. līgā – izmaiņas nolikumā šādu praksi tagad atļauj. Un 1. līgas šarms acīm redzami ir apbūris Virslīgas nopelniem bagāto florbolisti. "Tur ir daudz citādāk! Nezini, ko sagaidīt. Ir daudz komandu, daudz nezināmu spēlētāju. 1. līgā no florbola gūstu pavisam citas emocijas."


Edīte Bankava smej, ka, lai celtu sieviešu florbola spēļu apmeklējuma rādītājus, spēlētājām jādzemdē vairāk bērnu – citādi aina tribīnēs bēdīga. "Skatīties sieviešu florbolu galvenokārt nāk draugi un ģimenes locekļi. Ir dzirdēts, ka saka – labāk vērot zāles augšanu nekā sieviešu florbolu. Protams, mums nav tāda ātruma kā vīriešiem, nav arī tāda azarta. Taču kādu azartu var vēlēties, ja jau sezonas sākumā zini, ka spēlēsi pusfinālā?! Vīriešiem virslīgā katra spēle ir svarīga, mums nav iespēju šādi gūt emocijas, ir ļoti ar sevi jāstrādā, lai noskaņotos un no sirds nospēlētu."


Edīte Bankava apgūst arī treneres arodu, cerot nākotnē dot savu artavu florbola attīstībā ne tikai kā spēlētāja, bet arī trenere. "Šobrīd mācos par treneri. Ir vēlme nākotnē trenēt bērnus. Gribu, lai visas tās emocijas, ko, pateicoties florbolam, es esmu dzīvē piedzīvojusi, varētu piedzīvot arī citi. Lai varētu pasauli apceļot," motivāciju skaidro topošā trenere. "Florbolu ieteiktu spēlēt visiem. Tas izveido raksturu. Pēc tam dzīvē, darba gaitās ir vieglāk, jo esi pieradis strādāt komandā," trenera Jāņa Daiņa baušļus apguvusi arī audzēkne.


"Rubenes" uzbrukuma līdere ir pārliecināta, ka sieviešu florbols Latvijā ne tuvu neizmanto savu potenciālu. "Sieviešu florbolam ir daudz vietas progresam. Tikai jāstrādā! Es uzskatu, ka pie mums, Kocēnos, veidojas ļoti laba florbola piramīda. Protams, katrs grib kaut ko arī nopelnīt, taču, lai progresētu, vajag vairāk entuziasma." Vaicāta novērtēt, kurā virzienā dodas sieviešu florbols Latvijā, E. Bankava ir tieša: "Sieviešu florbols Latvijā viennozīmīgi grimst. Nevaru saprast, kāpēc, piemēram, Rīgā ir tikai viena komanda. Tāpat citām lielām pilsētām vajadzētu komandas. Nepieciešami cilvēki, kas spēj un vēlas sieviešu florbolu attīstīt. Tāpēc apbrīnojams ir tāds cilvēks kā Jānis Dainis, kas jau 20 gadus spēj mūs vilkt, motivēt."


Ārpus florbola Edīte nodarbojas ar bērnu auklēšanu un kā hobiju sev ir izraudzījusies ļoti savdabīgu sporta veidu. "Spēlēju spīdmintonu. Tas ir skvoša, tenisa un badmintona apvienojums." Starp citu, nākamgad gaidāms pirmais Latvijas čempionāts.


"Mērķis šai sezonai – izcīnīt zeltu Virslīgā un aizvadīt sezonu bez zaudējumiem. Individuālo mērķu nav, jo es spēlēju komandas sporta veidu. Galvenais, lai komanda iztur šos sešus apļus un vēl izslēgšanas spēles." Savu dzīvi florbolā viņa arī nākotnē saista ar "Rubenes" karogu. "Latvijā sevi citā komandā nevarētu iedomāties. Nē, nē! Par ārzemēm vairs nedomāju. Vajadzēja braukt, kad bija pirmie piedāvājumi. Kur nu tagad vairs? Tā arī nav sanācis ārzemēs uzspēlēt, bet pati pie tā esmu vainīga. Visu laiku atliku – sak, vēlāk, vēlāk. Kad pienāk šis "vēlāk", tad ir jau par vēlu..." Tā nu Edīte Bankava ar savu rezultatīvo sniegumu stiprina Latvijas sieviešu Virslīgu. Un, ļoti iespējams, mēneša labākās spēlētājas balvu iegūs vēl kādu reizi. 

 

Sportland

 

JUGLASCIEMS