Virslīgas pirmssezonas apskats (3.daļa)

15.09.2014

www-pre-3.jpg

19.septembrī ar spēli starp pērnās sezonas vīriešu Virslīgas finālistēm "Cēsu alus/Lekrings" un "Lielvārde" startēs 2014./2015. gada Latvijas čempionāts florbolā.

 

Vīriešu Virslīgā šosezon spēlēs 14 komandas – "Cēsu alus/Lekrings", "Lielvārde", "RTU/Inspecta", "FK Rīga", "Rubene", "Bauska", "Kurši", "Ulbroka/FS Masters", "FBK Valmiera/ViA", "SK Pārgauja", "Talsi/Triobet", "Ķekavas Bulldogs", "Jelgavas novads" un Latvijas junioru U19 izlase. Kā ierasts tiks izspēlēts divu apļu regulārais turnīrs. Astoņas labākās komandas iegūs iespēju turpināt cīņu par titulu izslēgšanas spēlēs. Pārējās komandas, saglabājot regulārajā turnīrā izcīnītos punktus, izspēlēs divu apļu papildturnīru, lai noskaidrotu vienu neveiksminieci, kurai nākamajā sezonā Virslīga būs jāatstāj. Izņēmums būs Latvijas U19 izlase, kas turnīra ietvaros aizvadīs tikai vienu apli un uz medaļām nepretendēs. Izslēgšanas spēļu ceturtdaļfinālu un pusfinālu sērijas šogad tiks spēlētas līdz kādas komandas četrām uzvarām, bet zelta un bronzas ieguvēji tiks noskaidroti vienā mačā. Ar sīkākām čempionāta norises niansēm iespējams iepazīties nolikumā.

 

Nopietnas izmaiņas starpsezonu periodā skārušas ne tikai čempionāta izspēles kārtību, bet arī komandu spēlētāju un treneru sastāvus. Tāpēc īsi pirms jaunās sezonas starta plašāk ieskatīsimies kāda ir situācija Virslīgas klubos. Apskata trešajā daļā - "Kurši", "Ulbroka/FS Masters", "FBK Valmiera/ViA" un "SK Pārgauja". Apskata pirmās divas daļas izlasāmas šeit (1.daļa) un šeit (2.daļa).

 

"Kurši" (Liepāja) – minimālas izmaiņas un stabilitāte

 

2013./14.gada sezonā: 8.vieta regulārajā turnīrā (13 uzvaras -13 zaudējumi), zaudējums ceturtdaļfinālā (0-3).

 

"Kurši" pēdējos 3 gados nostabilizējušies Virslīgas labāko astotniekā un tāds minimālais mērķis tiek stādīts arī 2014./15.gada sezonai. Liepājnieku galvenā trenera posteni saglabājis Mārtiņš Krūms, kura vadībā gatavošanās tika uzsākta 26.jūnijā. Komanda četras reizes nedēļā strādāja gan pie fiziskās sagatavotības, gan nūjas tehnikas. Virslīgas jaunākie spēlētāji (līdz 18 gadiem) piedalījās nedēļu garā nometnē ar 3 treniņiem dienā. Klubs ar divām komandām startēja "Latvian Open". Šajā turnīrā galvenais mērķis bija pārbaudīt pēc iespējas vairāk spēlētāju un rezultāti nebija tik svarīgi. Neskatoties uz to kurzemnieku pirmā komanda iekļuva pusfinālā, pēc tam gan sekoja divi zaudējumi un galarezultātā ceturtā vieta. 14. septembrī Kurši piedalījās pārbaudes turnīrā Talsos, kur aizvadīja 3 mačus ar saīsinātu spēles laiku (2x20 minūtes). Uz šo turnīru komanda devās jau praktiski optimālajā sastāvā. Liepājnieki piekāpās Virslīgas vienībām "Talsi/Triobet" (2:3) un "Ulbroka/FS Masters" (0:6), bet pārspēja 1.līgas komandu "Irlava/Avant" (7:1). Izmaiņas spēlētāju sastāva kodolā ir minimālas. Komandā vairs nespēlēs Mārtiņš Gross, toties pēc smagas ceļgala traumas atlabis Elans Zīverts un dzimtenē atgriezies Artūrs Karlsons. "Kurši" sastāvs un spēļu kalendārs.

 

"Ulbroka/FS Masters" – Pīlups atgriežas dzimtenē, Juškēvičs sastāvā

 

2013./14.gada sezonā: 9.vieta regulārajā turnīrā (10-16), neiekļuva izslēgšanas spēlēs.

 

Gatavošanos sezonai "Ulbroka/FS Masters" uzsāka jūlija vidū. Komandas galvenā trenera amatā Aināru Juškēviču nomainījis Andris Pīlups, kurš atgriezies Latvijā pēc pusotras sezonas darba ar Šveices vīriešu Elites līgas (NLA) komandu "UHC Uster". Ievērojamas izmaiņas starpsezonu periodā piedzīvojis arī sastāvs. Laukumā kā spēlētājs dosies Juškēvičs, no īres "Jelgavas novads" atgriezušies Dmitrijs Dmitrijevs un Jānis Kokins, pievienojušies Oskars Kirkils ("RTU/Inspecta"), Kārlis Petrovskis, Reino Ješēvics (abi "FS Masters" juniori), Kaspars Elcis ("FS Masters" 1.līga) un Ivars Dišereits ("Ķekava"). Septembra sākumā panākta vienošanās arī par Aivja Hammera ("Ķekava") pievienošanos un šobrīd tiek kārtotas pārejas formalitātes. Ulbrokiešu sastāvā neredzēsim Jāni Justamentu ("FK Rīga"), Kasparu Matuzoni (beidzis karjeru) un Tomu Talo (sezonu uzsāks 1.līgas komandā). Pirmajā pārbaudes spēlē "Ulbroka/FS Masters" piekāpās "FK Rīga" (1:6). Augusta beigās sekoja dalība starptautiskajā "Tallink Floorball" turnīrā. Konkurencē ar četriem somu klubiem un Igaunijas izlasi tika izcīnīta 3.vieta Elites grupā. 14.septembrī komanda startēja pārbaudes turnīrā Talsos, kur nospēlēja neizšķirti ar "Irlava/Avant" (3:3) un "Talsi/Triobet" (2:2), bet pievieca "Kurši" (6:0). Komandas mērķis 2014./15.gada sezonā ir iekļūt izslēgšanas spēlēs un izcīnīt medaļas. "Ulbroka/FS Masters" sastāvs un spēļu kalendārs.

 

"FBK Valmiera/ViA" – jauniešu piramīdas pirmie augļi

 

2013./14.gada sezonā: 10.vieta regulārajā turnīrā (7-19), neiekļuva izslēgšanas spēlēs.

 

Valmierieši gatavošanos uzsāka jūlijā ar fiziskās sagatavotības treniņiem. Augustā treniņu procesam tika pieslēgts arī darbs zālē ar nūjām. Komandas galvenais treneris būs Aigars Belasovs, kurš čempionātam pieteikts arī kā spēlētājs. Sastāvu papildinājuši labākie pašu kluba jaunieši – Edvards Kažmers, Ričards Eglītis, Lauris Stiprais un "Madona" aizsargs Guntis Jansons. Prom devušies brāļi Renārs un Ronalds Arāji (abi "SK Pārgauja"). "FBK Valmiera/ViA" piedalījās "Latvian Open", kur četrās spēlēs izcīnīja trīs uzvaras, tomēr vienīgais zaudējums nozīmēja izstāšanos ceturtdaļfinālā. Divi no mačiem bija pret Virslīgas līmeņa pretiniekiem – uzvara pret "Bauska" (4:3), zaudējums "Kurši" (1:2). Septembra sākumā Kocēnos valmierieši aizvadīja divas pārbaudes spēlēs pret "Rubene" (3:10, 6:7). Kluba plānos ir nospēlēt labāk kā aizvadītajā sezonā – vairāk uzvaru, mazāk ielaistu vārtu. Treneris Aigars Belasovs uzsver, ka komandas sastāvs ir kļuvis vēl gados jaunāks, taču tiem, kas regulāri nāk uz treniņiem, deg acis un ir gribēšana trenēties un spēlēt, ja šo sajūtu izdosies noturēt visas sezonas garumā, rezultāts neizpaliks. "FBK Valmiera/ViA" sastāvs un spēļu kalendārs.

 

"SK Pārgauja" (Stalbe) – jauns režīms un panākumi pārbaudes spēlēs

 

2013./14.gada sezonā: 12.vieta regulārajā turnīrā (7-19), neiekļuva izslēgšanas spēlēs.

 

Arī Stalbes komanda ir viena no tām, kas starpsezonā piedzīvojusi galvenā trenera maiņu – Ilvara Baloža vietā stājies Mārtiņš Jarohovičs, kurš pēdējās trīs sezonās savus vadītos klubus ("Ķekava", "FK Rīga") aizvedis līdz labāko četriniekam. Gatavošanos sezonai ar vispārējās fiziskās sagatavotības treniņiem komanda uzsāka jūlijā. Tieši spēlētāju fiziskās kondīcijas uzlabošanai tika pievērsta īpaša uzmanība, jo šis lauciņš iepriekšējos gados bijis atstāts novārtā. Treniņi zālē tika uzsākti augustā, galvenā uzmanība tiek veltīta spēlētāju tehniskajai un taktiskajai (aizsardzība, uzbrukumu uzsākšana) sagatavotībai. "SK Pārgauja" pastiprinājuši vārtsargs Renārs Arājs un uzbrucējs Ronalds Arājs (abi "FBK Valmiera/ViA"). Komandai bija nepieciešams nopietns papildinājums vārtsargu līnijā un Renāra Arāja personā tādu ir izdevies iegūt. Treneris Jarohovičs arī cer, ka Ronalda Arāja pienesums varētu atgriezties rezultatīvā uzbrucēja labāko "Latgranula" sezonu līmenī. "SK Pārgauja" startēja "Latvian Open", kur uzvarēja visos septiņos mačos un svinēja panākumu visā turnīrā. 12.septembrī stalbēnieši pārbaudes spēlē nospēlēja neizšķirti ar "FK Rīga" (5:5). Komandas mērķis 2014./15.gada sezonā ir iekļūšana izslēgšanas spēlēs. "SK Pārgauja" sastāvs un spēļu kalendārs.

 

Virslīgas spēļu kalendārs

Virslīgas pirmssezonas apskats (1.daļa)

Virslīgas pirmssezonas apskats (2.daļa)

JUGLASCIEMS