AVEX mēneša spēlētājs Dāle: Mūsu panākumos ir nedaudz mistikas

31.10.2013

20131101-dale.jpg

Latvijas Florbola savienības (LFS) par Latvijas čempionāta virslīgas septembra „AVEX” labāko spēlētāju nosauktais FK “Rīga” uzbrucējs Alvis Dāle atklāj, ka viņš nevar pilnībā izskaidrot komandas sekmīgo startu pēc atgriešanās elites grupā, kā arī savu augsto rezultativitāti, pirmajos deviņos mačos gūstot vidēji 4,2 punktus.

 

FK “Rīga” ir viens no tradīcijām bagātākajiem klubiem Latvijas florbolā, bet pēdējais vērā ņemamais ieraksts saistībā ar startu virslīgā ir datēts ar 2010. gada pavasari, kad rīdzinieki regulāro čempionātu pabeidza trešajā vietā. Pēc tam jau nāca zaudējums ceturtdaļfināla sērijā pret “Telmu/Energokompleksu”. Nākamo sezonu FK “Rīga” iesāka virslīgā, taču nācās atsaukt komandu. Atgriešanās elitē bija maksimāli strauja – vispirms otrā līga, bet pagājušajā sezonā trešā vieta pirmajā līgā, tiekot pie ceļazīmes uz virslīgu.

 

FK „Rīga” pirmais kucēns virslīgas „upē” gan noslīka, jo debijas mačā rīdzinieki ar 2:9 zaudēja „Rubenei”. Nepilnu nedēļu vēlāk spraigā cīņā ar 6:7 tika zaudēts čempionvienībai „Lekrings”, bet pēc tam jau FK „Rīga” pārsteidza daudzus – septiņas uzvaras pēc kārtas. Lieli nopelni panākumu gūšanā ir arī pašreiz rezultatīvākajam virslīgas spēlētājam Alvim Dālem. Viņa rēķinā jau 23 vārti un 15 piespēles.

 

„Uzreiz no pirmās spēles mums viss neizdevās, jo tomēr FK „Rīga” sastāvs bija stipri mainījies. Trūka sapratnes, maiņu saspēlētības,” pirmo zaudējumu komentē 24 gadus vecais FK „Rīga” uzbrucējs Alvis Dāle. „Turpmāko notikumu gaitu pat grūti izskaidrot. Tā joprojām ir kā mistika! Jau no mača pret „Lekringu” spēlējām arvien labāk, guvām daudz vārtu un uzvaras tika izcīnītas viena pēc otras. Iespējams, mūsu pusē nedaudz ir arī veiksme, jo, piemēram, mačā ar „Bausku” sāncenšiem pietrūka četru spēlētāju, kuri tajā laikā kā „Ghetto Floorball” čempioni bija devušies uz Somiju. Mūsu komanda labi cīnās arī aizsardzībā, darbojamies ar lielu cīņassparu un azartu. Līdz šim esam varējuši cerēt uz to, ka pretinieki mūs kā virslīgas debitantus nenovērtēs līdz galam, bet turpmāk būs arvien grūtāk!”

 

FK „Rīga” rēķinā jau ir uzvaras pār pagājušā gada vicečempioni „Lielvārdi” (7:6) un ceturto labāko komandu „Ķekavu” (11:7), bet piektdien, 1. novembrī rīdziniekus gaida tikšanās ar līdz šim nezaudējušo 2013. gada bronzas vienību „RTU/Inspecta”.

 

„Pēc ilgāka laika pārtraukuma Latvijas florbolā atkal atgriežas Rīgas derbijs, jo spēlē ar „RTU/Inspectu” noteiksim stiprāko galvaspilsētas komandu,” papildus intrigu šai cīņai piedod Dāle. „Panākumu atslēga noteikti ir apslēpta turpat, kur to sameklējām nesenajos panākumos mačos ar „Lielvārdi” un „Ķekavu”. Tā arī vispirms sekmīga darbība aizsardzībā. Šādās spēlēs ar spēcīgiem pretiniekiem ļoti svarīgi ir arī izmantot radītās vārtu gūšanas iespējas, jo to var arī nebūt tik daudz.”

 

Alvis šajā sezonā paspējis jau gūt 23 vārtus, īpaši izceļoties 19. oktobra mačā Ulbrokā, kad viņa rēķinā seši no deviņiem FK „Rīga” trāpījumiem „Ulbroka/FS Masters” vārtos.

 

„Pašam pat ir grūti izskaidrot šīs sezonas sākuma manu augsto rezultativitāti. Ar šādu jautājumu pie manis vērsās arī „Ķekavas” vārtsargs Ivars Dišereits, mēģinot izzināt veidu kā man izdodas trāpīt bumbiņu vienīgajā vārtsarga nepiesegtajā vietā? Tā nu sanāk… Iespējams, šosezon trāpījusies ļoti laba nūja?” atbildi uz tik grūto jautājumu tā arī neatrod FK „Rīga” uzbrukuma līderis. „Jau no paša sezonas sākuma spēlēju kopā ar Tomu Bitmani un brāli Tomu, tādēļ ir ļoti reti brīži, kad spēle nesekmējas mums visiem kopā. Protams, katram ir kādas neveiksmīgas epizodes, taču kopumā viss ir kārtībā. Vai esam parādījuši savu labāko spēli? Par to grūti spriest, bet viens ir skaidrs – sāncenšu aizsardzība arvien nopietnāk darbosies tieši pret mūsu trio!”

 

Latvijas čempionāta virslīgā klubi nav aizvadījuši vienādu skaitu spēļu, taču arī pēc zaudēto punktu skaita FK „Rīga” ir labāko kvartetā kopā ar „Lekringu”, „Rubeni” un „RTU/Inspecta”.

 

„FK „Rīga” šosezon turpina spēlēt tāda paša stila florbolu kā vēsturiski arī ticis darīts. Iespējams, pa laiku, kad komanda nebija virslīgā, pretinieki to bija piemirsuši,” uzsver Dāle. „Šovasar treneris Mārtiņš Jarohovičs nonāca līdzīgā situācijā kā ar „Ķekavu” pirms diviem gadiem. Arī toreiz no šīs komandas neviens īsti negaidīja labus rezultātus, bet jau pirmajā sezonā „Ķekava” aizkļuva līdz finālam, bet šā gada pavasarī zaudējums cīņā par bronzu. Nešaubīgi, ka Jarohovičam ir sava pieeja darbam ar komandu. Nereti ir dzirdēti, ka viņa vadītie treniņi ir mazāk intensīvi nekā citās vienībās, taču šādas nodarbības nes rezultātu uz laukuma kaujas apstākļos.”

 

Interesanti, ka FK „Rīga” sekmīgajā sniegumā „vainojams” arī somu florbola speciālists.

 

„FK „Rīga” aktuālo taktisko veidolu vasarā aizsāka veidot Latvijas izlases galvenais treneris Īro Parviainens, kurš treniņos mums mācīja gan spēli aizsardzībā, gan dažādās citās situācijās. Daudzas no šīm atziņām tiek izmantotas arī darbā ar valstsvienību. Iespējams, klubā ne visi ir pietiekami augstas klases meistari, lai izpildītu Parviainena ieceres, taču tā noteikti bija vērtīga pieredze, kura mums noder sezonas laikā. Jau vasarā rēķinājāmies ar to, ka tomēr būsim virslīgas debitanti un nāksies spēlēt no aizsardzības. Līdz ar to papildus uzsvars tika likts mākai no aizsardzības ātri pāriet uzbrukumā, lai prettriecieni būtu maksimāli bīstami un rezultatīvi,” stāsta Alvis.

 

Rīgas florbola kluba nepilnajās trijās sezonās ārpus virslīgas Dāle karjeru veidoja citās elites komandās. Vispirms „Telmā/Energokompleksā”, bet pēc tam arī divas pilnvērtīgas sezonas „Ķekavā”, tiekot pie 2012. gada sudraba godalgas.

 

„Skaidrs, ka galvenais mērķis bija tomēr spēlēšana kādā no virslīgas komandām, jo pirmās līgas dalībnieku vidējais sportiskais līmenis pēdējos gados tomēr ir samazinājies. Līdz ar to atsaucos piedāvājumam kļūt par „Ķekavas” florbolistu. Kopumā šajā komandā aizvadīju divas labas sezonas, taču tik un tā nedaudz rūgtuma ir palicis, jo abas reizes pavasarī beidzām ar zaudējumu – vispirms lielajā finālā, bet pēc tam bronzas mačā. Īstajā brīdī FK „Rīga” atgriezās virslīgā, lai man būtu iespēja kaut ko atkal mainīt karjerā, atgriežoties dzimtajā klubā, kur savulaik trenera Valda Lūša vadībā sāku apgūt florbolu,” tradīciju lomu izceļ Alvis.

 

Nereti sportā tiek piesauktas arī numeroloģijas atziņas, taču šoreiz skaidrojums par to kāpēc abi brāļi Dāles izvēlējušies ciparu divi un pieci salikumu ir vienkāršs.

 

„Manā vietā par labu 25. numuram izvēli pašā pirmajā FK „Rīga” gadā veica menedžeris, bet pēc tam jau pats izlēmu vairs to nemainīt, spēlējot arī „Ķekavā”. Savukārt mans jaunākais brālis Toms izdomāja, ka būtu forši spēlēt gandrīz ar tādu pašu numuru kā man, izvēloties 52,” komentē Alvis.

 

Novembra pirmajā nedēļas nogalē Kocēnu sporta namā notiks Latvijas valstsvienības kandidātu treniņnometne, gatavojoties 2014. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīram, kas šoziem no 28. janvāra līdz 1. februārim notiks Valmierā. Latvijas izlases treneri 30 kandidātu pulkā nav iekļāvuši Alvi Dāli, bet jaunākais brālis Toms gan ir pretendentu pulkā.

 

„Grūti spriest, jo tā tomēr ir trenera Īro Parviainena izvēle. Skaidrs, ka esmu gatavs atsaukties uzaicinājumam uz kādu citu treniņnometni, bet darba specifika kravu pārvadājumu sfērā piespiež plānot brīvdienas ļoti laicīgi. Parasti jau sestdien un svētdien ir visvairāk darba, taču, laicīgi saņemot spēļu kalendāru, visu var saplānot,” florbolista-kravas taksometru firmas darbinieka prioritātes ieskicē Alvis. „Prieks, ka šajā sezonā daudz vairāk piedalos arī treniņos, jo Olimpiskais sporta centrs ir daudz tuvāk manai darba vietai nekā Ķekavas sporta nams. Savukārt fiziskās sagatavotības treniņus var kompensēt ar ikdienas smagumu staipīšanu.”

 

FK „Rīga” jau tagad ir pierādījusi, ka tās mērķis vairs noteikti nav tikai vietas saglabāšana virslīgā.

 

„Tuvāko pāris gadu plāns jau ir gatavs. Šosezon Latvijas čempionu tituls, 2014. gada rudenī uzvara „Eurofloorball” kausa izcīņā, bet vēl pēc gada FK „Rīga” jau startēs Čempionu kausā, sacenšoties ar pasaules labākajiem klubiem,” ar smaidu sejā paziņo Dāle, saglabājot intrigu kā teicienā „katrā jokā ir daļa taisnības”. „Bet ja nopietni, tad FK „Rīga” sekmīga starta gadījumā pēc šīs sezonas sastāvu varētu papildināt ne mazums bijušo „rīdzinieku”, kuri vēl šovasar šaubījās par kluba sasniegumiem pirmajā sezonā pēc atgriešanās Latvijas klubu elitē.”

 

Atgādināsim, ka piektdien, 1. novembrī plkst. 20:30 Rīgā, Olimpiskajā sporta centrā FK „Rīga” uzņems „RTU/Inspectu”.

 

AVEX (Tavs Audio-Video Experts)

 

Renārs Buivids

 

SF
JUGLASCIEMS