AVEX mēneša spēlētāja Jēkabsone: Vācijā būs izšķirošā cīņa par vietu izlasē

30.10.2013

lfs_jekabsoneavex.jpg

Latvijas Florbola savienības (LFS) par Latvijas čempionāta virslīgas septembra „AVEX” labāko spēlētāju nosauktā „Rubenes” vārtsardze Ilga Jēkabsone uzsver, ka gaidāmajā pārbaudes turnīrā Vācijā notiks izšķirošā cīņa par vietu valstsvienības startam pasaules čempionātā decembrī Čehijā.

 

Latvijas čempionāts aizsākās septembra otrajā pusē, kad Ilgas Jēkabsones pārstāvētā Kocēnu „Rubenes” komanda vispirms pagājušās sezonas finālsērijas atkārtojumā prata revanšēties, pārspējot „RSU” ar 5:3. Nākamajā mačā „Rubene” ar 4:1 uzveica arī 2013. gada bronzas vienību „Ķekava”. Šo panākumu gūšanā tika novērtēta 23 gadus jaunās „Rubenes” vārtsardzes Jēkabsones loma, piešķirot viņam šo atzinību.

 

Šīs nedēļas nogalē Ilga valstsvienības sastāvā devusies uz Vācijas pilsētu Dobelnu, kur trijās dienās tiks aizvadītas četras spēles ar Vācijas un Austrijas florbolistēm.

 

„Spēlēm Vācijā būs ļoti liela nozīme tieši cīņā par vietām izlasē startam pasaules čempionātā. Treneris iecerējis, ka turnīrā divas spēles aizvadīs nešaubīgā pamatvārtsardze Lauma Višņevska, bet pa vienai – es un Monta Čēma. Skaidrs, ka jābūt gatavai tieši šajās spēlēs parādīt savu labāko sniegumu, lai izkonkurētu Montu cīņā par otrā vārtsarga vietu. Manuprāt, pašreiz vēl nav izteiktas favorītes uz šo vietu,” spriež Ilga Jēkabsone, kura ir viena no astoņām Kocēnu kluba pārstāvēm izlasēm.

 

Jēkabsones florbola karjeras laikā izdevies startēt ne mazums starptautiskā līmeņa turnīros un spēlēs, jo viņa 2010. gada maijā pārstāvējusi Latvijas U-19 izlasi pasaules čempionātā, kā arī vairākas sezonas „Rubenes” sastāvā startējusi Eiropas klubu turnīros.

 

„Protams, interesantākās ir starptautiskās spēles. Ja ar igaunietēm jau iepriekš bijām spēlējušas, tad pirms dažām nedēļām Slovākijā notikušajā „Eurofloorball” kausa izcīņā „Rubenei” pretī stājās daudz iepriekš neiepazītu sāncenšu. Iespējams, ka pašreiz mūsu komandas īstā vieta ir tieši šajā turnīrā, taču jau pirmajā sezonā „Rubenes” rindās 2011. gada rudenī izbaudīju arī Čempionu kausa sportisko līmeni. Mums noteikti jātiecas uz to, lai varētu konkurēt arī ar florbola elites valstu klubiem,” uzsver „Rubenes” vārtsardze.

 

Latvijas izlase decembrī Čehijā pasaules čempionātu sāks ar spēlēm pret Norvēģiju, Šveici un Čehiju, bet pagaidām vēl dalību šajā turnīrā Jēkabsone nevar ierakstīt savā tuvāko plānu sarakstā. Par to vēl pēc atgriešanās no Vācijas lems valstsvienības treneri Jānis Freivalds un Jānis Dainis. Virslīgas mēneša labākās spēlētājas tituls noteikti ir papildus plusiņš Jēkabsones rēķinā, jo „Rubene” pašreiz spēlē labāk par Čēmas pārstāvēto „RSU”.

 

„Ziņu par mēneša labākajiem spēlētājiem izlasīju „Twitter” un biju ļoti pārsteigta,” atceras Ilga. „Ne vienmēr jau spēles rezultāts vai ielaisto bumbiņu skaits īsti ataino vārtsarga sniegumu, jo dažreiz pat pēc „sausās” spēlēs tiek pielaistas kļūdas, kuras gan vienīgi veiksmes dēļ nepārvēršas vārtu zaudējumā. Protams, ļoti daudz kas atkarīgs arī no komandas kopīgā snieguma, jo, piemēram, aizsardzības pārliecinošā darbība palīdz daudz drošāk spēlēt arī man pašai.”

 

Iespējams, ka gan Jēkabsone, gan „Rubenes” komanda kopumā nelabprāt atceras notikumus 27. oktobrī Ķekavas sporta namā, kad mačs pret „Ķekavas bulldogs” tika sākts ar 0:5, bet kopumā tika zaudēts ar 4:6.

 

„Iemesls tādai neveiksmei ir droši zināms – koncentrācijas trūkums jau no spēles pirmās minūtes. Citreiz pēc ielaistiem vieniem, diviem vai pat trijiem vārtiem izdodas pamosties un panākt lūzumu mača gaitā. Šoreiz bija nepieciešami pieci vārti un gandrīz vesels periods… Atspēlēt piecus vārtus tomēr mums neizdevās,” atliek vien konstatēt Ilgai. „Nav šaubu, ka šajā sezonā virslīgas piecu komandu starpā konkurence būs lielāka, jo vairs nav tik izteiktu favorītu kā dažos iepriekšējos gados. Vairākas labas spēlētājas ir aizbraukušas uz citu valstu klubiem, tādēļ nešaubīgi, ka būs daudz vairāk iepriekš neprognozējamu rezultātu.”

 

Visai senu notikumu attīstība liecina par to, ka, iespējams, Jēkabsone pašreiz turpinātu spēlēt futbolu, taču reiz uz skolu atnāca Dainis Ābols…

 

„Meiteņu sportošana Mazsalacā aizsākās ar futbola spēlēšanu, bet tad pēc kāda laika uz skolu atnāca treneris Dainis Ābols, aicinot mūs izmēģināt arī florbolu. Diezgan strauji vairums meiteņu pārmetās uz florbola treniņiem. Es vēlējos apvienot abus sporta veidus, bet vairs nebija ar ko spēlēt futbolu. Līdz ar to arī man nācās izvēlēties tikai florbolu,” stāsta Jēkabsone. „Pēc kāda laika jau ne tikai trenējāmies Mazsalacā, bet arī devāmies palīgā Valmieras komandai. No kādreizējām aktīvistēm Valmieras sastāvā paliku tikai es. Jāatzīst, ka meitenēm jau ātri viss apnīk. Ja tas būtu individuālais sporta veids, tad, iespējams, aizietu arī es pati, taču atbildība komandas biedreņu priekšā tomēr lika turpināt iesākto.”

 

Iespējams, tikai retais jaunietis uz pirmo treniņu, piemēram, florbolā vai hokejā dodas ar domu par to, ka noteikti kļūs par vārtsargu.

 

„Komandas interesēs es nokļuvu vārtos, jo bez vārtsarga jau tomēr nevar iztikt. Sākumā pat bija priekšstats, ka vārtos stāvēšana būs daudz vieglāka nekā skraidīšana pa laukumu. Tās bija absolūti kļūdainas domas,” konstatē Ilga. „Pamazām jau tomēr izdevās pierast pie vārtsarga slodzes visas spēles garumā. Līdz ar to pēdējos gados ir ļoti nepierasti maču vērot no rezervista soliņā. Par to varēju pārliecināties šīs sezonas spēlē ar „Ādažiem”, kad ar Jolantu Tauriņu vārtus sargājām pa 30 minūtēm.”

 

Ja laukuma spēlētāji tiek dalīti divās, trijās maiņās, šādi dozējot slodzi, tad vārtsargi tradicionāli netiek mainīti cīņas gaitā.

 

„Man grūtākais ir aizsardzības darbības koriģēšana, nepieciešamība uzkliegt komandas biedrenēm, palīdzot ieņemt pareizo vietu laukumā sāncenšu uzbrukuma atvairīšanai, ” savu skatījumu uz atšķirīgo tieši vārtsarga ampluā norāda Jēkabsone. „Protams, jo vairāk spēlēts kopā, jo vieglāk ir veidot šo aizsardzību, darbības ir labāk prognozējamas. Salīdzinot „Valmieras” un „Rubenes” laikus, esmu pārliecinājusies, ka dažbrīd vārtsargam ir vieglāk regulāri iesaistīties spēlē, jo sāncenšu reto uzbrukumu laikā var zaudēt nepieciešamo koncentrāciju.”

 

Ilga pašreiz lieliski izdodas apvienot darbu ar treniņiem un dalību spēlēs, tādēļ vismaz pagaidām nav šaubu, ka florbola nepazudīs no viņas prioritāšu saraksta augšdaļas. Jēkabsone atklāj, ka reiz mērķis bija kļūšana par virslīgas mēneša labāko spēlētāju. To ir izdevies īstenot, saņemot atzinību par sniegumu septembrī, bet jau šajā nedēļas nogalē Ilgai būs iespēja izdarīt platu soli nākamā mērķa sasniegšanai – startam pasaules čempionātā valstsvienības sastāvā. Līdz šim Jēkabsone pārstāvējusi Latvijas izlasi tikai pārbaudes mačos.

 

Savukārt, nākamās nedēļas nogalē – 10. un 11. novembrī – „Rubeni” sagaida nākamās divas spēles Latvijas čempionātā, savā laukumā Kocēnos uzņemot attiecīgi FK „Ķekava” un „Ķekavas Bulldogs”.

 

AVEX (Tavs Audio-Video Experts)

 

Renārs Buivids

JUGLASCIEMS