Ceturtdaļfinālā - pret septiņkārtējām pasaules čempionēm zviedrietēm

06.12.2017

img_0302.jpg

Latvijas sieviešu florbola izlasi, kas vakar Bratislavā notiekošā pasaules čempionāta astotdaļfinālā ar 4:1 pārspēja dānietes, 11. reizi pēc kārtas iekļūstot planētas astoņu spēcīgāko komandu skaitā, šodien gaida daudz nopietnāks pārbaudījums - ceturtdaļfināla cīņa pret titulēto Zviedrijas valstsvienību. Spēles sākums pulksten 17.10 (pēc Latvijas laika), spēli tiešraidē translēs televīzijas kanāls LTV7.

 

Gan Latvijas, gan par florbola dzimteni uzskatītās Zviedrijas izlases piedalījušās visos desmit līdz šim notikušajos pasaules čempionātos. Ja Latvijas florbolistes var palepoties, ka līdz šim nekad nav ierindojušās zemāk par 7. vietu, tad zviedrietes septiņas reizes, tostarp piecos iepriekšējos čempionātos pēc kārtas, kārušas sev kaklā zelta medaļas. Labākais latviešu sasniegums fiksēts 2007. gada pasaules čempionātā, kad mūsu meitenes iekļuva pusfinālā un finišēja 4. vietā. Divos iepriekšējos pasaules čempionāta finālturnīros Latvijas valstsvienība ierindojās uzreiz aiz TOP-4 valstīm (Zviedrijas, Somijas, Šveices un Čehijas), ieņemot 5. vietu. Savukārt Zviedrijas florbolistes nekad nav palikušas bez medaļām - septiņu zelta godalgu kolekciju papildina arī viens sudrabs un divas bronzas.

 

Latvietes un zviedrietes līdz šim aizvadījušas sešas savstarpējas spēles, visas - pasaules vai Eiropas čempionātos. Uzvaras šajos mačos guvušas tikai skandināvietes - 1995. gadā ar 21:0, 2001. gadā ar 9:0, 2003. gadā ar 14:1 (goda vārti Anetes Šeinas kontā), 2009. gadā ar 10:1 (Zeltīte Bankava), 2013. gadā 12:2 (Diāna Isjomina un Luīze Biļinska), bet 2015. gadā ar 7:0. Tieši pagājušajā čempionātā, lai arī latvietes neguva nevienus vārtus, viņas parādīja savu visu laiku labāko sniegumu cīņā pret čempionēm. Toreiz, lai apakšgrupā ieņemt 3. vietu, mūsu meitenēm ļoti svarīgi bija mačā pret zviedrietēm ielaist pēc iespējas mazāk vārtu. Latvietes šo uzdevumu izpildīja ar uzviju, pat neņemot vērā, ka pretiniecēm tika ieskaitīts viens ļoti strīdīgs gols, lai neteiktu vairāk.

 

Latvijas izlases sākumsastāvs spēlē pret Zviedrijas valstsvienību:

1.maiņa: Anna Ankudinova (U) – Evelīna Garbare (U) – Diāna Isjomina (U); Elizabete Pavlovska (A) – Gunita Kārkliņa (A).

2.maiņa: Monika Džigure (U) – Liba Daija Mikova (U) – Laura Gaugere (U); Gundega Vancāne (A) – Elīza Elizabete Bērziņa (A).

3.maiņa: Evita Rudzīte (U) – Ieva Priede (U) – Paula Egle (U); Paula Sloģe (A) – Madara Adamane (A).

Vārtos: Lauma Višņevska.

Rezervē: Kristīne Kirilova, Līga Garklāva, Edīte Bankava, Zeltīte Bankava.

 

Šīsdienas spēlē likme, protams, ir daudz augstāka - vieta pusfinālā. Tomēr jāapzinās, ka, ja zviedrietes ir galvastiesu pārākas par gandrīz visām TOP-4 valstu izlasēm, tad par Latvijas valstsvienību varbūt pat divas galvastiesas. Ja Latvijā licencētu sieviešu dzimtes florbolistu ir nedaudz virs 250, tad Zviedrijā vismaz 20 reižu vairāk. Protams, mūsu meitenes dosies laukumā un cīnīsies, bet, ja nesāksies brīnumi, treneri vairāk piedomās par savu spēlētāju veselību, kā arī to, ka nedēļas nogalē Latvijas komandu gaida vēl divas svarīgas spēles. Šodienas minimālais uzdevums - sarūgtināt zviedriešu vārtsardzi un cienījami nospēlēt aizsardzībā.

 

Latvijas sieviešu izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Paula Egle

U

NND Rīga

2.

Ieva Priede

U

NND Rīga

3.

Gunita Kārkliņa

A

NND Rīga

4.

Anna Ankudinova

U

Ķekavas Bulldogs

5.

Paula Sloģe

A

Lekrings

6.

Monika Džigure

U

Lekrings

7.

Edīte Bankava

U

Rubene

8.

Elizabete Pavlovska

A

Rubene

9.

Laura Gaugere

A

Rubene

10.

Evita Rudzīte

A

Rubene

11.

Lība Daija Mikova

U

Rubene

12.

Madara Adamane

A

Rubene

13.

Zeltīte Bankava

U

Rubene

14.

Elīza Elizabete Bērziņa

U

FK Ķekava

15.

Gundega Vancāne

A

FK Ķekava

16.

Kristīne Kirilova

V

FK Ķekava

17.

Evelīna Garbare

U

Wizards Bern Burgdorf, Šveice

18.

Diāna Isjomina

U

Grei, Norvēģija

19.

Līga Garklāva

U

Grei, Norvēģija

20.

Lauma Višņevska

V

Stromsbro IF, Zviedrija


Galvenais treneris:
Jurijs Fedulovs

Treneris: Jānis Inģists

Mediķe: Lilita Lazdiņa

Fizioterapeite: Rūta Cibule

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Dace Grizāne

 

Pateicoties Latvijas Florbola savienības sadarbībai ar LTV7, Latvijas un Zviedrijas sieviešu izlašu spēli šajā televīzijas kanālā būs iespējams skatīt tiešraidē. Translācijas sākums pulksten 17.00.

JUGLASCIEMS