Iespēja revanšēties vāciešiem un izcīnīt 5. vietu pasaulē

09.12.2018

1_13.jpg

Šodien Čehijas galvaspilsētā Prāgā noslēgsies pasaules čempionāts florbolā vīriešiem. Pulksten 11.00 (pēc Latvijas laika) arēnas "O2" laukumā jau otro reizi šajā finālturnīrā spēkosies Latvijas un Vācijas izlases, šoreiz mača likme ir piektās pasaulē labākās komandas gods. Spēles interneta tiešraide: ŠEIT.

 

Latvijas izlase pasaules čempionāta finālturnīru sāka atr zaudējumu šveiciešiem - 3:7. Jau nākamajā dienā mūsējie sensacionāli pārspēja Čehijas valstsvienību (4:3). Lai apakšgrupā ieņemtu garantētu 3.vietu, bet apstākļu lavēlīgas sakritības rezultātā pat augsto otro pozīciju, kas ļautu izslēgšanas spēles sākt no ceturtdaļfināla kārtas, latvieši grupas pēdējā mačā nedrīkstēja zaudēt vāciešiem. Latvijas izlase spēlē pret Vācijas valstsvienību pirmo divu periodu laikā bija ieguvusi divu vārtu pārsvaru (3:1), bet pēdējās trešdaļas sākumā tas tika izsēts un galarezultātā mūsējie piedzīvoja sāpīgu zaudējumu ar 4:5. Pilnam neveiksmju komplektam šveicieši ar 4:6 piekāpās čehiem, tādēļ latviešiem uzvara pār mājiniekiem nedeva vispār nekādu taustāmu rezultātu – apakšgrupas turnīra tabulā tika ieņemta 4.vieta, kas astotdaļfinālā pretī deva iespējami spēcīgākos pretiniekus – slovākus. Tomēr tieši pret Slovākijas izlasi Latvijas florbolisti nodemostrēja ļoti saturīgu spēli, ambiciozos pretiniekus sagraujot ar 6:1 un iekļūstot pasaules labāko komandu astotniekā. Ceturtdaļfināla spēlē latviešiem pretī stājās titulētie zviedri, ar kuriem līdzvētīga cīņa neizdevās un tika piedzīvota sakāve ar 1:14. Vakar latvieši ar maču pret saviem principiālajiem pretiniekiem norvēģiem sāka miniturnīru par 5.vietu, izcīnot fantastisku uzvaru pēcspēles metienos ar 6:5. Vācieši apakšgrupas spēles sāka ar zaudējumiem čehiem (5:10) un šveiciešiem (1:13), bet panākums mačā pret latviešiem (5:4) ļāva viņiem turnīra tabulā ieņemt 3.vietu un astotdaļfinālā krustot nūjas ar Kanādas valstsvienību, kas tika sakauta ar 7:2. Ceturtdaļfinālā Vācijas izlase ar 1:6 atzina Somijas pārākumu, bet miniturnīra par 5.vietu pirmajā mačā ar 4:2 pārspēja dāņus.

 

Latvijas izlases spēļu kalendārs un rezultāti:

Datums

Plkst.

1. izlase

2. izlase

Rezultāts

01.12.

13.00

Šveice

Latvija

7:3

02.12.

18.00

Latvija

Čehija

4:3

03.12.

13.45

Latvija

Vācija

4:5 

05.12.

11.00

Latvija

Slovākija

6:1

07.12.

16.10

Zviedrija

Latvija

14:1

08.12.

12.00

Latvija

Norvēģija

6:5 PS

09.12.

11.00

Vācija

Latvija

 

 

Pēc sešām spēlēm rezultatīvākais Latvijas izlasē ar 7 (1+6) punktiem ir Pēteris Trekše. Sešus vārtus guvis Rolands Kovaļevskis, piecas rezultatīvas piespēles izdarījis Artis Raitums, pa četriem punktiem ir Edžum Ceriņam, Jānim Rajeckim un Atim Blindam, pa trim – Moricam Krūmiņam, Andrim Rajeckim un Klāvam Jansonam. Vācijas izlasē rezultatīvākais ir Janoss Brokers, kura kontā 9 (5+4) punkti.

 

Var teikt, ka ar vāciešiem Latvijas izlasei ir īpaši rēķini. Pirms sešiem gadiem pasaules čempionātā, kas notika Šveices pilsētā Cīrihē, latvieši pirmo reizi pārspēja čehus (5:4), nonākot rokas stiepiena attālumā no tik ļoti kārotā pusfināla, bet tad mūsējiem kāju priekšā pielika it kā necilā Vācijas valstsvienība, kas sagādāja Latvijas izlasei negaidītu un ārkārtīgi sāpīgu zaudējumu ar 2:4. Toreiz vācieši nedz pusfinālā, nedz arī mačā par bronzas medaļām nespēja gūt kaut vienus vārtus, tomēr vēsturē palika fakts, ka viņu valstsvienība ir izcīnījusi 4.vietu pasaulē, kamēr latvieši nekad nav tikuši augstāk par piekto pozīciju. Pēc šī zaudējuma latvieši ar vāciešiem spēkojušies vēl četras reizes. 2014.gada pasaules čempionātā, kas notika Zviedrijā, mūsējie bija pārāki ar 5:3, vēl divās pārbaudes spēlēs tika svinētas uzvaras ar 6:4 un 7:3. Tomēr šajā pasaules čempionāta finālturnīrā, kas notiek Prāgā, vēsturei bija lemts atkārtoties – Latvijas izlasei vēlreiz izdevās uzvarēt TOP-4 valsts Čehijas izlasi (4:3), bet nākamajā mačā, kurā atkal pretī stājās vācieši, tika zaudēts ar 4:5. Šīsdienas mačs par 5.vietu ir laba iespēja revanšēties Vācijas florbolistiem, reizē apsteidzot viņus turnīra tabulā.

 

Latvijas vīriešu izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Morics Krūmiņš

A

Nokian KrP (Somija)

2.

Edžus Ceriņš

U

Betsafe Oxdog Ulbroka

3.

Jānis Rajeckis

A

Lekrings

4.

Atis Blinds

U

Betsafe Oxdog Ulbroka

5.

Aleksandrs Abramovs

U

Lekrings

6.

Gvido Lauga

U

SK Pārgauja

7.

Toms Bitmanis

U

Talsu NSS/Krauzers

8.

Klāvs Jansons

U

Ķekava

9.

Juris Gribusts

U

Lielvārde/Fat Pipe

10.

Toms Akmeņlauks

U

Lielvārde/Fat Pipe

11.

Artis Raitums

U

Talsu NSS/Krauzers

12.

Pēteris Trekše

U

Lekrings

13.

Andris Rajeckis

U

Floorball Thurgau (Šveice)

14.

Artūrs Jurševskis

A

SK Pārgauja

15.

Jānis Salcevičs

V

Lielvārde/Fat Pipe

16.

Mihails Kostusevs

U

Kurši/Ekovalis

17.

Rolands Kovaļevskis

U

Betsafe Oxdog Ulbroka

18.

Ivars Dišereits

V

Betsafe Oxdog Ulbroka

19.

Atis Stepāns

U

Rubene

20.

Kārlis Jānis Petrovskis

A

Betsafe Oxdog Ulbroka

 

Galvenais treneris: Arto Rīhimeki

Treneris: Pertu Kitehonka

Treneris: Ingus Laiviņš

Fiziskās sagatavotības treneris: Ivars Čākurs

Vārtsargu treneris: Andis Blinds

Mediķe: Lilita Lazdiņa

Fizioterapeite: Rūta Cibule

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Dace Grizāne

 

Pulksten 14.00 (pēc Latvijas laika) turpat arēnā "O2" notiks spēlē par bronzas medaļām, kurā nūjas krustos Šveices un Čehijas izlases. Pulksten 17.00 notiks finālspēle ar Zviedrijas un Somijas izlašu piedalīšanos. Pašreizējie pasaules čempioni somi vakar pusfinālā ar 7:2 uzvarēja čehus, bet vicečempioni zviedri mačā pret šveiciešiem tikai pašā pamatlaika galotnē izglābās no zaudējuma (4:4), lai pēc tam spētu uzvarēt pēcspēles metienu sērijā – 5:4. Finālspēli tiešraidē translēs Latvijas Televīzijas kanāms LTV 7.

SF
JUGLASCIEMS