Latviešiem spēku pārbaude pret titulēto Zviedrijas izlasi

07.12.2018

img_8561.jpg

Šodien pulksten 16.10 (pēc Latvijas laika) Prāgā notiekošajā pasaules čempionātā florbolā ceturtdaļfināla spēli aizvadīs soma Arto Rīhimeki vadītā Latvijas izlase, kurai pretī stāsies astoņkārtējie pasaules čempioni un pašreizējie vicečempioni zviedri. Spēli tiešraidē būs iespējams skatīt Latvijas Televīzijas kanālā LTV 7 un portālā www.replay.lv.

 

Latvijas izlase A apakšgrupas turnīra pirmajā spēlē pret šveiciešiem spēja izvirzīties vadībā ar 3:1, bet galarezultātā atzina pretinieku pārākumu, piekāpjoties ar 3:7. Nākamajā dienā mūsējie sensacionāli pārspēja Čehijas valstsvienību (4:3). Lai apakšgrupā ieņemtu garantētu 3.vietu, bet apstākļu lavēlīgas sakritības rezultātā pat augsto otro pozīciju, kas ļautu izslēgšanas spēles sākt no ceturtdaļfināla kārtas, latvieši grupas pēdējā mačā nedrīkstēja zaudēt vāciešiem. Latvijas izlase spēlē pret Vācijas valstsvienību pirmo divu periodu laikā bija ieguvuši divu vārtu pārsvaru (3:1), bet pēdējās trešdaļas sākumā tas tika burtiski izsēts un galarezultātā mūsējie piedzīvoja sāpīgu zaudējumu ar 4:5. Pilnam neveiksmju komplektam šveicieši ar 4:6 piekāpās čehiem, tādēļ latviešiem uzvara pār mājiniekiem nedeva vispār nekādu taustāmu rezultātu – turnīra tabulā tika ieņemta 4.vieta, kas astotdaļfinālā pretī deva iespējami spēcīgākos pretiniekus – slovākus. Pirmajā izslēgšanas spēļu mačā, kas notika 5.decembrī, Latvijas florbolisti nodemostrēja ļoti saturīgu spēli un ambiciozos slovākus burtiski sagrāva (6:1), iekļūstot pasaules labāko komandu astotniekā un kvalificējoties ceturtdaļfinālam, kur mūsējos jau gaidīja titulētā Zviedrijas valstsvienība. Zviedri, kuri šobrīd ir pasaules vicečempionu godā, jau turnīra pirmajā spēlē krustoja nūjas ar čempioniem somiem, ko pārspēja ar 5:4. Abas pārējās grupas spēles Zviedrijas florbolistiem nekādas problēmas nesagādāja – viņi ar 9:1 sakāva norvēģus, bet ar 25:0 sagrāva dāņus, kvalificējoties ceturtdaļfinālam.

 

Latvijas izlases spēļu kalendārs:

Datums

Plkst.

1. izlase

2. izlase

Rezultāts

01.12.

13.00

Šveice

Latvija

7:3

02.12.

18.00

Latvija

Čehija

4:3

03.12.

13.45

Latvija

Vācija

4:5 

05.12.

11.00

Latvija

Slovākija

6:1

07.12.

16.10

Zviedrija

Latvija

 

 

Pēc četrām spēlēm trīs Latvijas izlases rezultatīvākie spēlētāji ir Edžus Ceriņš, Atis Blinds un Pēteris Trekše – visiem pa četriem punktiem. Pa trim punktiem guvuši Morics Krūmiņš, Jānis Rajeckis un Artis Raitums. Vārtsargs Jānis Salcevičs atvairījis 84,28% pretinieku metienu un starp visiem saviem amata brāļiem pasaules čempionātā šobrīd ir sestais labākais. Zviedru vārtsargs Manss Parsjo-Tegners ar 91,66% atvairītu metienu ir šī paša saraksta līderis, bet jāpiebilst, ka pa viņa vārtiem izdarīts piecas reizes mazāk metienu, nekā pa Salceviča cietoksni. Rezultatīvākais starp zviedriem ar 9 (7+2) punktiem ir Aleksandrs Galante Karlstroms.

 

Latvijas un Zviedrijas izlases ir starp tām, kas piedalījušās visos 11 iepriekšējos pasaules čempionātos. Pirmo reizi latviešu un zviedru florbolistu ceļi krustojās jau pašā pirmajā tāda līmeņa turnīrā, kas 1996.gadā notika Zviedrijā. Mūsu valstsvienība toreiz atzina pretinieku pārākumu, piekāpjoties ar 1:18, goda vārtus iemeta Edmunds Valantis, kuram asistēja Artis Malkavs. 2000.gadā, kad pasaules čempionāts norisinājās Norvēģijā, latvieši zviedriem zaudēja ar tādu rezultātu, par kuru priecīgas būtu visas izlases, izņemot, protams, Somijas, Šveices un Čehijas, - 2:5. Turklāt tieši latvieši bija tie, kuri atklāja spēles rezultātu - jau 2.minūtē to izdarīja Artis Malkavs. Otro golu mūsu komandas labā iemeta Kristians Lisovskis, panākdams 2:4. Arī 2002.gada pasaules čempionātā, kas notika Somijā, latviešiem neizdevās izvairīties no tikšanās ar tobrīd jau trīskārtējiem pasaules čempioniem. Ceturtdaļfināla spēlē mūsu florbolistiem nācās atzīt zviedru pārākumu, piekāpjoties ar 0:16. Nākamā abu komandu tikšanās pasaules čempionātā notika Čehijā - 2008.gadā, kur zviedri finālā ļoti negaidīti piekāpās somiem. Ar latviešiem viņi tikās vēl apakšgrupas spēlē, svinot panākumu ar 12:4, vārtus Latvijas izlases labā guva Jānis Jansons, Atis Blinds, Ingus Laiviņš un Ivo Preiss. Aizpagājušajo pasaules čempionātu, kas notika Zviedrijā, latvieši sāka tieši ar maču pret tobrīd septiņkārtējiem pasaules čempioniem, kas pēc dažām dienām jau astoto reizi kāra sev kaklā zelta medaļas. Tika zaudēts ar 2:11, abi mūsu goli Ata Stepāna kontā. Pirms diviem gadiem, kad pasaules čempionāta finālturnīrs norisinājās Rīgā, to atklāja latviešu un zviedru duelis. Jāsaka, ka, lai arī mūsējie skandināviem piekāpās ar 2:7, tā bija viņu viena no labākajām spēlēm šajā kopumā neveiksmīgajā turnīrā, kurā galarezultātā tika ieņemta visu laiku zemākā vieta – tikai desmitā. Ar vārtu guvumiem Latvijas komandā izcēlās Rolands Kovaļevskis un Atis Blinds. Arī zviedri ar savu sniegumu Rīgā bija ļoti neapmierināti, jo finālā pēcspēles metienu sērijā ar 3:4 piekāpās somiem. Līdz ar to 11 jau notikušajos pasaules čempionātos viņiem astoņi čempionu un trīs vicečempionu tituli.

 

Latvijas vīriešu izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Morics Krūmiņš

A

Nokian KrP (Somija)

2.

Edžus Ceriņš

U

Betsafe Oxdog Ulbroka

3.

Jānis Rajeckis

A

Lekrings

4.

Atis Blinds

U

Betsafe Oxdog Ulbroka

5.

Aleksandrs Abramovs

U

Lekrings

6.

Gvido Lauga

U

SK Pārgauja

7.

Toms Bitmanis

U

Talsu NSS/Krauzers

8.

Klāvs Jansons

U

Ķekava

9.

Juris Gribusts

U

Lielvārde/Fat Pipe

10.

Toms Akmeņlauks

U

Lielvārde/Fat Pipe

11.

Artis Raitums

U

Talsu NSS/Krauzers

12.

Pēteris Trekše

U

Lekrings

13.

Andris Rajeckis

U

Floorball Thurgau (Šveice)

14.

Artūrs Jurševskis

A

SK Pārgauja

15.

Jānis Salcevičs

V

Lielvārde/Fat Pipe

16.

Mihails Kostusevs

U

Kurši/Ekovalis

17.

Rolands Kovaļevskis

U

Betsafe Oxdog Ulbroka

18.

Ivars Dišereits

V

Betsafe Oxdog Ulbroka

19.

Atis Stepāns

U

Rubene

20.

Kārlis Jānis Petrovskis

A

Betsafe Oxdog Ulbroka

 

Galvenais treneris: Arto Rīhimeki

Treneris: Pertu Kitehonka

Treneris: Ingus Laiviņš

Fiziskās sagatavotības treneris: Ivars Čākurs

Vārtsargu treneris: Andis Blinds

Mediķe: Lilita Lazdiņa

Fizioterapeite: Rūta Cibule

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Dace Grizāne

JUGLASCIEMS