Pret slovākiem – par vietu pasaules labāko astotniekā

05.12.2018

img_7703.jpg

Šodien pulksten 11.00 (pēc Latvijas laika) Prāgā notiekošajā pasaules čempionātā florbolā vīriešiem droši vien pašu svarīgāko spēli aizvadīs somu speciālista Arto Rīhimeki vadītā Latvijas izlase, kas astotdaļfinālā spēkosies ar Slovākijas valstsvienību. Uzvaras gadījumā latvieši atgriezīsies planētas labāko astotniekā. Spēli tiešraidē būs iespējams skatīt Latvijas Televīzijas kanālā LTV 7 un portālā www.replay.lv.

 

 

Latvijas izlase A apakšgrupas turnīru sāka ar zaudējumu šveiciešiem (3:7), bet nākamajā dienā sensacionāli pārspēja Čehijas valstsvienību (4:3). Lai apakšgrupā ieņemtu garantētu 3.vietu, bet apstākļu lavēlīgas sakritības rezultātā pat augsto otro pozīciju, kas ļautu izslēgšanas spēles sākt no ceturtdaļfināla kārtas, mūsējie aizvakar nedrīkstēja zaudēt vāciešiem. Latvieši mačā pret Vācijas izlasi pirmo divu periodu laikā bija ieguvuši divā vārtu pārsvaru (3:1), bet pēdējās trešdaļas sākumā tas tika burtiski izsēts un galarezultātā mūsējie piedzīvoja sāpīgu zaudējumu, piekāpjoties ar 4:5. Pilnam komplektam šveicieši vakar ar 4:6 piekāpās čehiem, tādēļ Latvijas izlasei uzvara pār mājiniekiem nedeva vispār nekādu taustāmu rezultātu – turnīra tabulā tika ieņemta 4.vieta, kas astotdaļfinālā solīja iespējami spēcīgākos pretiniekus – slovākus. Pēc grupiu turnīra trīs Latvijas izlases rezultatīvākie spēlētāji ir Morics Krūmiņš, Atis Blinds un Pēteris Trekše – visiem pa trim punktiem. Vārtsargs Jānis Salcevičs atvairījis 80,39% pretinieku metienu un starp visiem saviem amata brāļiem pasaules čempionātā šobrīd ir desmitais labākais.

 

Latvijas izlases spēļu kalendārs:

Datums

Plkst.

1. izlase

2. izlase

Rezultāts

01.12.

13.00

Šveice

Latvija

7:3

02.12.

18.00

Latvija

Čehija

4:3

03.12.

13.45

Latvija

Vācija

4:5 

05.12.

11.00

Latvija

Slovākija

 

 

Pa to laiku Slovākijas valstsvienība ļoti pārliecinoši cīnījās D apakšgrupā, kur tai pretī stājās tikai rangā zemākas pretinieces. Slovāki ar 12:3 sakāva Kanādas izlasi, ar 15:1 – Japānas valstsvienību, bet singapūrieši tika sakauti ar 18:2. Nav brīnums, ka pēc tik rezultatīvi aizvadīta grupu turnīra pasaules čempionāta rezultatīvākā spēlētāja gods pieder tieši slovākam – Mihals Dudovičs guvis jau 16 (7+9) punktus. 3.vietu šajā sarakstā ieņem Filips Konka-Skiba ar 9 (8+1) punktiem, 5.vietā Lukašs Ujheluhs ar 8 (7+1) punktiem, bet 6.vietā Ladislavs Gals ar 8 (5+3) punktiem. Nwe tik labi veicies Slovākijas izlases vārtsargiem – labākais no viņiem ir Rastislavs Mazaks, kurš ar 80% atvairītu metienu ieņem vien 11.vietu.

 

Latvijas izlases maiņas spēlē pret Slovākijas valstsvienību

1.maiņa: Edžus Ceriņš (U) – Artis Raitums (U) – Toms Bitmanis (U); Jānis Rajeckis (A) – Juris Gribusts (A).

2.maiņa: Pēteris Trekše (U) - Andris Rajeckis (U) – Rolands Kovaļevskis (U); Artūrs Jurševskis (A) – Morics Krūmiņš (A).

3.maiņa: Klāvs Jansons (U) – Atis Blinds (U) – Atis Stepāns (U); Mihails Kostusevs (A) – Kārlis Jānis Petrovskis (A).

Vārtos: Jānis Salcevičs.

Rezervē: Ivars Dišereits, Toms Akmeņlauks, Aleksandrs Abramovs, Gvido Lauga.

 

Slovākijā florbols ļoti strauji attīstās tieši pēdējos gados. Vispirms pasaules labāko izlašu pilkā sāka lauzties Slovākijas sieviešu valstsvienība, bet nu to dara arī slovāku florbolisti. Ja agrāk mūsējiem ar Slovākijas izlases pieveikšanu lielu problēmu nebija, tad pirmais trauksmes zvans iezvanījās iepriekšējā pasaules čempionātā, kas pirms diviem gadiem notika Rīgā. Tur latviešu un slovāku ceļi krustojās mačā par 9.vietu, samērā negaidītu uzvaru ar 6:5 pagarinājumā guva tieši slovāki, kuri atstāja mūsējos aiz sevis. Pirms mēneša abas šīsdienas pretinieces piedalījās Sešu nāciju kausa izcīņā, kas norisinājās Slovākijas pilsētā Prešovā, tur abas izlases tikās pusfinālā. Lai arī latvieši pēdējā periodā spēja likvidēt triju vārtu deficītu un pat izvirzījās vadībā ar 6:5, spēles pamatlaiks noslēdzās neizšķirti, bet pēcspēles metienos ar 7:6 triumfēja slovāki, kuri vēlāk šajā turnīrā ierindojās otrajā vietā, bet latvieši ieņēma 3.vietu.

 

Latvijas vīriešu izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Morics Krūmiņš

A

Nokian KrP (Somija)

2.

Edžus Ceriņš

U

Betsafe Oxdog Ulbroka

3.

Jānis Rajeckis

A

Lekrings

4.

Atis Blinds

U

Betsafe Oxdog Ulbroka

5.

Aleksandrs Abramovs

U

Lekrings

6.

Gvido Lauga

U

SK Pārgauja

7.

Toms Bitmanis

U

Talsu NSS/Krauzers

8.

Klāvs Jansons

U

Ķekava

9.

Juris Gribusts

U

Lielvārde/Fat Pipe

10.

Toms Akmeņlauks

U

Lielvārde/Fat Pipe

11.

Artis Raitums

U

Talsu NSS/Krauzers

12.

Pēteris Trekše

U

Lekrings

13.

Andris Rajeckis

U

Floorball Thurgau (Šveice)

14.

Artūrs Jurševskis

A

SK Pārgauja

15.

Jānis Salcevičs

V

Lielvārde/Fat Pipe

16.

Mihails Kostusevs

U

Kurši/Ekovalis

17.

Rolands Kovaļevskis

U

Betsafe Oxdog Ulbroka

18.

Ivars Dišereits

V

Betsafe Oxdog Ulbroka

19.

Atis Stepāns

U

Rubene

20.

Kārlis Jānis Petrovskis

A

Betsafe Oxdog Ulbroka

 

Galvenais treneris: Arto Rīhimeki

Treneris: Pertu Kitehonka

Treneris: Ingus Laiviņš

Fiziskās sagatavotības treneris: Ivars Čākurs

Vārtsargu treneris: Andis Blinds

Mediķe: Lilita Lazdiņa

Fizioterapeite: Rūta Cibule

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Dace Grizāne

JUGLASCIEMS