Virslīgas pirmssezonas apskats (2.daļa)

13.09.2014

www-pre-2.jpg

19.septembrī ar spēli starp pērnās sezonas vīriešu Virslīgas finālistēm "Cēsu alus/Lekrings" un "Lielvārde" startēs 2014./2015. gada Latvijas čempionāts florbolā.

 

Vīriešu Virslīgā šosezon spēlēs 14 komandas – "Cēsu alus/Lekrings", "Lielvārde", "RTU/Inspecta", "FK Rīga", "Rubene", "Bauska", "Kurši", "Ulbroka/FS Masters", "FBK Valmiera/ViA", "SK Pārgauja", "Talsi/Triobet", "Ķekavas Bulldogs", "Jelgavas novads" un Latvijas junioru U19 izlase. Kā ierasts tiks izspēlēts divu apļu regulārais turnīrs. Astoņas labākās komandas iegūs iespēju turpināt cīņu par titulu izslēgšanas spēlēs. Pārējās komandas, saglabājot regulārajā turnīrā izcīnītos punktus, izspēlēs divu apļu papildturnīru, lai noskaidrotu vienu neveiksminieci, kurai nākamajā sezonā Virslīga būs jāatstāj. Izņēmums būs Latvijas U19 izlase, kas turnīra ietvaros aizvadīs tikai vienu apli un uz medaļām nepretendēs. Izslēgšanas spēļu ceturtdaļfinālu un pusfinālu sērijas šogad tiks spēlētas līdz kādas komandas četrām uzvarām, bet zelta un bronzas ieguvēji tiks noskaidroti vienā mačā. Ar sīkākām čempionāta norises niansēm iespējams iepazīties nolikumā.

 

Nopietnas izmaiņas starpsezonu periodā skārušas ne tikai čempionāta izspēles kārtību, bet arī komandu spēlētāju un treneru sastāvus. Tāpēc īsi pirms jaunās sezonas starta plašāk ieskatīsimies kāda ir situācija Virslīgas klubos. Apskata otrajā daļā iepazīsimies ar izmaiņām "FK Rīga", "Rubene" un "Ķekavas Bulldogs" komandās. Apskata pirmā daļa izlasāma šeit.

 

"FK Rīga" – īstie mērķi izkristalizēsies sezonas gaitā

 

2013./14.gada sezonā: 6.vieta regulārajā turnīrā (15 uzvaras – 11 zaudējumi), 4.vieta izslēgšanas spēlēs (3-6).

 

Otrs galvaspilsētas klubs – "FK Rīga" - gatavošanos sezonai uzsāka 26.jūnijā. Līdz augusta vidum tika strādāts pie fiziskās kondīcijas, bet no septembra sākuma uzsvars tiek likts uz treniņiem ar nūjām. Augusta beigās rīdzinieki veiksmīgi startēja "Latvian Open", kur septiņās spēlēs piedzīvoja tikai vienu zaudējumu un izcīnīja trešo vietu. Komanda aizvadīja arī divas pārbaudes spēles pret Virslīgas klubiem – "Ulbroka/FS Masters" (6:1) un "SK Pārgauja" (5:5). Galvenā trenera postenī Mārtiņu Jarohoviču nomainījis Jānis Peičs, kuram tā būs debija šādā amatā Virslīgas līmenī. Spēlētāju sastāvu pastiprinās Toms Briedis, Edijs Hammers (abi "Ķekava"), Lauris Zaicevs ("Rubene"), Armands Puķītis ("Lielvārde") un Jānis Justaments ("Ulbroka/FS Masters"). Ar komandu kopā vairs nebūs Armands Veikša, Kalvis Jēkabsons, Matīss Bičevskis, Jānis Klestrovs, Toms Mengots, Kristaps Riekstiņš, Kārlis Krauklis. FK Rīga publiskojamais mērķis šajā sezonā ir saglabāt iepriekš izcīnītās pozīcijas, bet komandas iekšienē mērķi var mainīties sezonas gaitā. "FK Rīga" sastāvs un spēļu kalendārs.

 

"Rubene" – jauns treneris un zaudējumi sastāvā

 

2013./14.gada sezonā: 3.vieta regulārajā turnīrā (21-5), zaudējums ceturtdaļfinālā (2-3).

 

Pēc neveiksmīgā snieguma aizvadītās sezonas izslēgšanas spēlēs komandas trenera amatu pameta Ainārs Zelčs. Viņa vietu ieņēmis ilggadējs komandas spēlētājs Ivars Jēkabsons, kurš pērn strādāja ar kluba 1.līgas un jauniešu komandām. Gatavošanos sezonai Rubene uzsāka jūlija vidū ar fiziskās sagatavotības treniņiem Raita Ravinska vadībā, bet kopš augusta vidus lielāks uzsvars tiek likts uz darbošanos florbola laukumā. Šogad treniņu procesā lielāka uzmanība tiek veltīta spēlētāju spēles izpratnes un taktiskās sagatavotības uzlabošanai. Rubenieši ne pārāk veiksmīgi aizvadīja "Latvian Open", kur izstājās ceturtdaļfinālā. Turnīra gaitā tika zaudēts abām Virslīgas pretiniecēm "FK Rīga" un "SK Pārgauja". Septembra sākumā Kocēnos "Rubene" aizvadīja divas pilna laika pārbaudes spēles ar ģeogrāfiski tuvākajiem Virslīgas kaimiņiem "FBK Valmiera/ViA". Abos mačos pārāki bija mājinieki – 10:3 un 7:6. Sastāvs starpsezonu periodā piedzīvojis minimālas, tomēr būtiskas izmaiņas. Latvijas izlases aizsargs Gatis Akūlovs pārcēlies uz "RTU/Inspecta", bet otrais rezultatīvākais uzbrucējs Lauris Zaicevs pievienojies "FK Rīga". Laukumā nedosies arī Ivars Jēkabsons, kurš visu uzmanību veltīs komandas vadīšanai. Pēc vairāku sezonu spēlēšanas "Kuldīga" sastāvā mājās atgriezies Einārs Ločmelis. Virslīgas komandā iekļauti arī pēdējās sezonās epizodiski spēlējušie Oskars Keišs, Kaspars un Jānis Grundšteini. Komandas mērķis regulārajā sezonā ir iekļūšana labāko sešiniekā. "Rubene" sastāvs un spēļu kalendārs.

 

"Ķekavas Bulldogs" – saglabāta vieta Virslīgā un iegūts Ķekavas pirmās komandas statuss

 

2013./14.gada sezonā: 14.vieta regulārajā turnīrā (3-23), neiekļuva izslēgšanas spēlēs.

 

Aizvadītā sezona klubam noslēdzās ar pēdējo pozīciju un izkrišanu no Latvijas florbola augstākās sabiedrības. Vasarā tomēr izrādījās, ka florbola klubiem Ķekavā ir palicis par šauru un galvenās vīriešu komandas statusu, kā arī vietu Virslīgā, no pieckārtējiem Latvijas čempioniem "Ķekava", apvienošanās rezultātā, pārņems "Ķekavas Bulldogs". Komanda treniņus atsāka tikai augusta sākumā, jo līdz tam nebija skaidrības par jauno florbola struktūru novadā. Uzreiz pēc klubu apvienošanās sākās darbs pie komandas fiziskās sagatavotības, bet īsi pirms "Latvian Open" procesam tika pievienoti arī treniņi zālē. "Latvian Open" ķekavieši izstājās astotdaļfinālā, tomēr optimismu viesa līdzīgās spēles pret citiem Virslīgas klubiem – "FK Rīga" (4:4), "Rubene" (2:2), "Kurši" (3:4). Šobrīd "Ķekavas Bulldogs" turpina trenēties 3 reizes nedēļā un tiek apsvērta papildus fiziskā treniņa pievienošana. No komandas aizgājuši daudzi bijušie "Ķekava" spēlētāji, kuri gan vēl līdz galam nav nokārtojuši visas pārejas formalitātes, kas saistītas ar oficiālu pievienošanos citiem klubiem. "Ķekavas Bulldogs" galvenais treneris būs Dailis Skudrītis, kurš senākiem florbola līdzjutējiem noteikti palicis atmiņā ar savu spēli Ķekavas florbola zelta gados. Iepriekš Skudrītis Virslīgas līmenī vadījis Valmieras komandu (2009.-2010.) un kā konsultants palīdzējis vairākiem citiem dažāda līmeņa klubiem. Komandas mērķis 2014./15.gada sezonā ir cīņa par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs. "Ķekavas Bulldogs" sastāvs un spēļu kalendārs.

 

Virslīgas spēļu kalendārs

Virslīgas pirmssezonas apskats (1.daļa)

JUGLASCIEMS