Masters Floorball Camp strādās treneris no Šveices

10.05.2012

urs_ambuhl.jpg

4.-8.jūnijā Rīgas Olimpiskajā sporta centrā notiks florbola nometne Masters Floorball Camp. Tajā ar savu pieredzi un zināšanām dalīsies ne tikai vietējie treneri, bet arī Šveices speciālists no florbola kluba UHC Uster - Urs Ambühl.

 

Pastāsti, lūdzu, ko zini par Latvijas florbolu un vai to var salīdzināt ar Šveicē notiekošo?

Diemžēl Latvijas florbolu nepazīstu pārāk labi un neko daudz par to nevaru pastāstīt. Esmu redzējis junioru spēles pēdējā U19 pasaules čempionātā (Weissenfels, Vācijā), kā arī ar televīzijas starpniecību sekojis līdzi Latvijas – Šveices draudzības spēlēm. Šajās spēlēs ievēroju, ka latviešu florbolistiem ir laba fiziskā kondīcija, taču tehniski viņi nav tik labi kā vajadzētu un joprojām atpaliek no TOP florbola valstu spēlētājiem.

Lielākā atšķirība starp Šveici un Latviju noteikti ir licencēto spēlētāju skaits. Šveicē ir gandrīz 30000 spēlētāju, kamēr Latvijā...knapi 3000.

 

Šveice florbolā ir viena no TOP-4 valstīm pasaulē, Latvija nedaudz atpaliek. Kas mums pietrūkst, lai noķertu lielvalstis un spētu ar tām līdzīgi konkurēt?

 

Kā viena no atšķirībām starp Latviju un Šveici noteikti ir spēlētāju daudzums. Turklāt TOP-4 valstīs florbols tiek spēlēts ilgāk nekā Latvijā. Latvijai vajadzētu mēģināt florbolā piesaistīt pēc iespējas vairāk bērnus un jauniešus. Jo agrāk bērns sāk spēlēt florbolu, jo pilnīgāk viņi apgūst tehniskās iemaņas. Svarīgi ir arī labi apmācīt trenerus, lai viņi jaunajiem spēlētājiem spētu dot pēc iespējas vairāk.

 

Ar kādiem nolūkiem brauksi uz Latviju un ko varētu iemācīt jaunajiem Latvijas florbolistiem? Varbūt arī pats ko sagaidi no šīs vizītes?

 

Šī nedēļa būs noteikti ļoti aizraujoša, kuras laikā sagaidu arī kādas jaunas idejas saviem treniņiem. Es priecājos par iespēju strādāt nometnē un satikt gan trenerus, gan nometnes dalībniekus. Būs noteikti ļoti interesanti vienu nedēļu koncentrēties tikai uz florbolu (Aut. Florbols nav Urs pamatdarbs). Es ceru, ka, balstoties uz savu pieredzi un zināšanām, varēšu kaut ko arī tālāk nodot.

 

Tev ir zināma saistība ar Šveices U-19 un U-17 izlasēm. Kā vērtē florbola attīstību jauniešu vidū Šveicē?

 

Šveicē pēdējos gados ir audzis jauno spēlētāju skaits. Pašlaik tiek strādāts pie tā, lai šis pieaugums būtu vienmērīgs, t.i., lai nebūtu tā, ka vienu gadi ir ļoti daudz jaunu spēlētāju, bet jau nākamajā gadā – krietni mazāk. Šveicē ļoti daudziem spēlētājiem florbols ir tikai kā blakus nodarbe.

 

Salīdzinoši maz Latvijas florbolistu spēlē ārzemju klubos. Tev noteikti zināms, kā spēlētājus savām komandām izvēlas Šveices klubi. Vai Latvijas spēlētāju tirgus šveiciešiem ir interesants un kā mūsu labākie jaunie florbolisti varētu izlauzt sev ceļu uz kādu no TOP-4 valstu augstākajām līgām?

 

Šveices klubiem kāda ārzemju spēlētāja piesaistīšana ir cieši saistīta ar finansiālo un laika patēriņu. Tādā gadījumā ir jābūt daudz kam noorganizētam (jākārto uzturēšanās atļauja, jāsameklē darbs spēlētājam utt.). Tādēļ komandas meklē spēlētāju, kurš/a tiešām varētu pastiprināt komandas sastāvu. Ja kāds/a latviešu spēlētājs/a pozitīvi izceļas, piemēram, pasaules čempionātā, esmu pārliecināts, ka arī TOP-4 valstu klubi ir ieinteresēti piesaistīt šādu spēlētāju. Kā piemēru varu minēt Pasaules Čempionātu sievietēm, kur Šveices klubiem ļoti iepatikās, kā spēlē dažas latviešu izlases spēlētājas (Aut.: piemērs par Diānu Isjominu, kura ar nākamo sezonu pārstāvēs Bern Burgdorf komandu).

 

Florbola nometnē Masters Floorball Camp strādāsi ar vidējās un vecākās grupas bērniem un jauniešiem. Kas tavuprāt ir svarīgākais 14-18 gadus vecu florbolistu izaugsmē un ko vēlies viņiem iemācīt?

 

Šis vecums ir ideāls, lai iemācītos gan tehniskos, gan individuālos taktiskos elementus. Spēlētājiem vajadzētu pēc iespējas vairāk un ātrāk darboties ar bumbiņu, to kontrolēt. Ja nometnes dalībnieki nometnes pēdējā dienā varēs ātrāk un precīzāk spēlēt un dot piespēles, mēs noteikti būsim jau daudz sasnieguši. Turklāt svarīgi ir, lai šajā nometnes nedēļā spēlētājiem vienmēr būtu vēlme un prieks nodarboties ar florbolu.

 

Nometnes laikā plānots seminārs arī treneriem. Vai redzi Latvijas treneru potenciālu un kas tev būtu stāstāms viņiem?

 

Labs treneris citu vidū izceļas ar sociālo kompetenci un plašām zināšanām ne tikai florbolā, bet arī fiziskajā, taktiskajā, tehniskajā un mentālajā ziņā. To var apgūt arī latviešu treneri, lai gan esmu pārliecināts, ka daudziem treneriem šīs īpašības jau ir. Kolēģiem no Latvijas varu tālāk nodot savas zināšanas un padomus taktiskajā un mentālajā ziņā/lauciņā. Esmu pārliecināts, ka šī nedēļa visiem nometnes dalībniekiem un treneriem būs interesanta un aizraujoša. Uz tikšanos nometnē!

 

Urs Ambühl

- Dzimis 1980. gada 20. novembrī;

- Šveices U19 Nacionālās izlases menedžeris (2011);

- Šveices U17 Nacionālās izlases treneris un U17 reģionālās (Ost) izlases galvenais treneris (2006 - 2012);

- Šveices kluba UHC Uster U21 jauniešu komandas galvenais treneris (kopš 2011. gada);

- Šveices National Liga B vīriešu komandas „Floorball Thurgau” galvenais treneris un National Liga B sieviešu komandas „UH Red Lions Frauenfeld” trenera asistents (abās komandās 2007 – 2011);

- Swiss Olympic trenera diploms (2011).

 

Pieteikties nometnei vēl iespējams līdz 28.maijam. Visa informācija un reģistrācija www.fsmasters.lv sadaļā FSM Camp. Dalības maksa – 65 Ls.

 

JUGLASCIEMS