Nav izteiktu favorītu cīņā par Universiādes čempionu titulu

18.01.2013

finals_lu_rtu_lfs.jpg

Latvijas XXIII Universiādes čempionu titulu florbolā svētdien, 20. janvārī Rīgā, Olimpiskajā sporta centrā izspēlēs astoņas komandas izslēgšanas turnīrā. Līdz šim labākos rezultātus sasniegušo augstskolu florbolisti nosauc vairākus pretendentus uz uzvaru šajās sacensībās.

 

Universiādes priekšsacīkstēs tika pieteiktas desmit augstskolu 12 komandas, kas apakšgrupu turnīros noteica astoņas spēcīgākās vienības. 20. janvārī finālsacensības notiks pēc skarbajiem izslēgšanas turnīra nosacījumiem. Tikai uzvarētājs turpinās cīņu par titulu.

 

Ceturtdaļfināla pārus veidos: Rēzeknes Augstskola (RA) – Latvijas Universitāte (LU), Latvijas Sporta Pedagoģijas akadēmija (LSPA) – Rīgas Ekonomikas augstskola (REA), Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) – Ventspils Augstskola (VeA), Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) – LU-2. Pēc tam tiks izspēlēti pusfināli, kuros tiksies pirmā un otrā pāra uzvarētāji, kā arī trešā un ceturtā pāra veiksminieki, kā arī fināli. Plānots, ka zelta un bronzas spēles sāksies plkst. 16.15. Čempioni saņems dāvanu karti 500 latu vērtībā no „Lino.lv” florbola veikala.

 

Pirms gada LU florbolisti izcīnīja pirmo vietu, finālā ar 4:1 pārspējot RTU. Uzvarētāju rindās Reinis Papulis guva divus vārtus, Kārlis Dārznieks un Artis Savins – pa vieniem. Šoreiz priekšsacīkstēs LU piedzīvoja zaudējumu mačā ar RSU, taču līdzās RTU un LSPA noteikti būs finālsacensību viena no favorītēm.

 

„Universiāde ir īpašas sacensības studējošajiem florbolistiem. Tā ir laba iespēja aizstāvēt augstskolas prestižu,” uzsver Latvijas Universitātes pārstāvis Kārlis Bulāns, kurš pirms gada finālmačā izcēlās ar divām rezultatīvām piespēlēm. Šogad gan ”Ulbroka/FS Masters” florbolists nevarēs palīdzēt savai augstskolai. „Lai arī pats nespēlēšu, taču esmu pārliecināts, ka LU ir ļoti labas izredzes aizstāvēt čempionu titulu.”

 

RTU vārds ir pat Latvijas čempionāta virslīgas komandas „RTU/Inspecta” nosaukumā, taču Universiādes čempionu noteikšanā tam nav nozīmes, jo startē tikai attiecīgo augstskolu studenti.

 

„Galvenais ir piedalīties un forši pavadīt laiku florbola sabiedrībā. Protams, būtu lieliski arī labi nospēlēt un uzvarēt,” pieticīgs savās prognozēs ir RTU florbolists Gvido Lauga, kurš ikdienā pārstāv virslīgas klubu „Pārgauja”. „Salīdzinot ar pagājušo gadu, favorīti īpaši nav mainījušies. Vēlētos, lai arī RTU būtu labāko trijniekā.”

 

Pirms gada spēlē par bronzas medaļām Vidzemes Augstskola ar 8:0 pārliecinoši uzveica LSPA. Šoreiz Vidzemes florbolisti pieteicās sacensībām, taču atvest komandu uz priekšsacīkstēm Rīgā neizdevās. Līdz ar to vismaz viens medaļu komplekts iegūs jaunus īpašniekus.

 

„Vienmēr izmantoju iespēju uzspēlēt florbolu. Es ceru, ka mūsu augstskolai nodrošināsim iemeslu lepoties ar savu florbola komandu,” saka LSPA florbolists Henrijs Uzraugs, kurš gan valsts čempionāta virslīgā pārstāv „RTU/Inspectu”. „Nešaubos, ka daudzas augstskolas mērķē uz čempionu titulu, taču tas tiks tikai vienai! LSPA!”.

 

Pagājušajā mācībā gadā līdz šim vairāk sieviešu florbolā pazīstamās augstskolas RSU puiši nebija labāko komandu pulkā. Šajā turnīrā RSU florbolisti ir vieni no favorītiem, to apliecinot ar uzvaru priekšsacīkšu apakšgrupā.

 

„Studentu florbols pārsteidza mani ar brīvāku gaisotni un pozitīvām emocijām. Florbola laukumā iespējams saliedēt studentu kolektīvu, kā arī turnīra laikā citos apstākļos iepazīt sāncenšus, ar kuriem līdz šim tikšanās tikai kaujas apstākļos,” spriež RSU pārstāvis Kārlis Vitkovskis, kurš aizstāv pirmās līgas komandas FK „Rīga” krāsas. „Spēles laiks ir mazāks nekā klasiskajā florbola mačā, tādēļ pat viena kļūda bieži var noteikt cīņas iznākumu. Uz papīra visiespaidīgāk izskatās RTU, kuras rindās ir daudz zināmu florbolistu. Par goda pjedestāla atlikušajiem diviem pakāpieniem var pacīnīties gandrīz jebkura cita komanda. Arī RSU ir jābūt medaļnieku pulkā!”

 

Latvijas Universiādes finālspēlēm papildus intrigu nodrošinās arī „Lino.lv” dāvātais čeks 500 latu vērtībā inventāra iegādei.

 

„Jau 14 gadus esam florbola inventāra biznesā, atbalstot komandas, individuāli spēlētājus, kā arī dažādus turnīrus un pasākumus. Līdz ar to labprāt atsaucāmies Latvijas Universiādes florbola turnīra organizatoru Florbola Attīstības aģentūras aicinājumam uz sadarbību,” atklāj „Lino.lv” pārstāvis Normans Ievenieks. „Čempioniem būs lieliska iespēja tikt pie „Lino.lv” piedāvātās „Oxdog” produkcijas.”

 

Priekšsacīkstēs pagājušā gada decembrī 12 komandas aizvadīja spēles apakšgrupās. Pirmās vietas savās apakšgrupās izcīnīja LSPA, RTU un RSU, otrās vietas – RA, LU un VeA, bet trešo vietu ieguvēju pulkā labākie rādītāji bija LU-2 un REA.

 

20. janvārī notiks arī Latvijas Universiādes sacensības sieviešu komandām, kurās startēs LU, LSPA un RSU, apļa turnīrā nosakot čempiones.

 

Latvijas XXIII Universiādi florbolā organizē Latvijas Augstskolu Sporta savienība  (LASS) kopā ar Latvijas Universitātes Sporta Servisa Centru (LUSSC) un sadarbībā ar Florbola attīstības aģentūru  (FAA). Atbalsta - Rīgas Dome, “Venden” un “Lino.lv”.

JUGLASCIEMS