Latvietēm pirmais "randiņš" Belvilā - ar somietēm

04.05.2016

izlase_bell.jpg

Šodien Kanādas pilsētā Belvilā startēs septītais pasaules čempionāts florbolā sieviešu U19 izlasēm, kura A divīzija spēlēs Latvijas juniores. Trenera Jurija Fedulova vadītā valstsvienība turnīra pirmajā dienā spēkosies ar pasaules vicečempionēm somietēm, spēle sākums pulksten 23.10 (pēc Latvijas laika).

 

Mūsu juniores pasaules čempionāta norises vietā ieradušās pēc pilnvērtīgi aizvadīta sagatavošanās posma, kura laikā pirmo reizi notika divas treniņnometnes Somijā, kas ietvēra septiņas pārbaudes spēles ar spēcīgām somu klubu komandām. Šī Latvijas izlase uz mūsu iepriekšējo sieviešu U19 valstsvienību fona izceļas ar samērā pieredzējušu sastāvu, jo veselas deviņas florbolistes no šī divdesmitnieka jau piedalījās pirms diviem gadiem notikušajā pasaules čempionātā Polijā, bet četras no viņām pagājušā gada nogalē Latvijas sieviešu izlases sastāvā pasaules čempionātā Somijā izcīnīja augsto 5.vietu. Tieši tāpēc šajā junioru čempionātā Latvijas izlase arī cer pacīnīties vismaz par piekto pozīciju pasaulē, bet tās minimālais uzdevums ir vietas nosargāšana A divīzijā.

 

Spēles tiešraide: ŠEIT

 

Līdzšinējos sešos pasaules čempionātos juniorēm Latvijas izlasei veicies dažādi. Ja pašā pirmajā tāda mēroga turnīrā, kas 2004.gadā notika Somijā, latvietes izcīnīja augsto 4.vietu, tad pēc tam nav izdevies tikt augstāk par septīto pozīciju. 2010.gadā Čehijā Latvijas U19 sieviešu izlase pat izkrita no A divīzijas un pēc diviem gadiem Slovākijā nespēja tajā atgriezties, B divīzijas turnīrā izcīnot tikai 2.vietu. Tiesa, pēc tam latvietēm talkā nāca veiksmīgs gadījums - no starta pasaules čempionātā atteicās dānietes, tāpēc 2014.gadā mūsu meitenes atkal spēlēja A divīzijā, turklāt sekmīgi - uzvara turnīra pēdējā spēlē pār ungārietēm ļāva mūsu meitenēm arī uz pasaules čempionātu Kanādā doties kā junioru florbola elites komandai.

 

Latvijas U19 izlases sākumsastāvs spēlē pret Somijas valstsvienību:

1.maiņa: Liene Krauja (U) - Elizabete Pavlovska (U) - Inga Ametere (U); Paula Sloģe (A) - Ieva Ločemele (A).

2.maiņa: Monika Džigure (U) - Liliāna Jakovicka (U) - Linda Dadajeva (U); Kristiāna Grāvīte (A) - Rebeka Laure (A).

3.maiņa: Kate Gārde (U) - Edīte Ozoliņa (U) - Nensija Šimkūna (U); Sabīne Anna Zīverte (A) - Klinta Mārtiņjēkaba (A).

Vārtos: Elīna Jeige

Rezervē: Jana Filipsone, Ance Krjukova, Linda Lubgāne, Elīna Tauriņa.

 

Par Somijas jebkuras izlases spēku un meistarību lieku reizi atgādināt pat nav vērts - tās visas ir ļoti augsta līmeņa komandas. Interesanti, ka iepriekšējā pasaules čempionātā, kas pirms diviem gadiem notika Polijā, apakšgrupa, kurā cīnījās Latvijas izlase, bija tieši tādā pašā sastāvā, arī turnīra pirmo spēli mūsu meitenes aizvadīja tieši pret somietēm. Toreiz treneri bija nolēmuši pietaupīt vairākas mūsu komandas līderes, tāpēc rezultāts bija ļoti nepatīkams - 0:17. Toties tas ir ļoti labs atskaites punkts, lai vērtētu, kā mūsu florbolistes nospēlēs šovakar. Izlases galvenais treneris Jurijs Fedulovs pirms mača atklāja, ka mūsu valstsvienības vārtus kā pirmā sargās Elīna Jeige, kuru cīņas gaitā nomainīs Jana Filipsone. Ja viss norisināsies kā plānots, spēlē tiks iesaistītas visas laukuma spēlētājas, izņemot vienu meiteni, kura bija nedaudz apaukstējusies un vēl nav pilnībā atlabusi. Latviešu taktika būs samērā vienkārša - pretinieces tiks sagaidītas savā zonā, uzsvars tiks likts uz pretuzbrukumiem.

 

Latvijas izlases spēļu kalendārs A divīzijas B grupā:

Datums

Plkst.

1.komanda

2.komanda

Rezultāts

04.05.2016.

23.10

Latvija U19

Somija U19

 

05.05.2016.

22.30

Latvija U19

Čehija U19

 

06.05.2016.

22.30

Polija U19

Latvija U19

 

 

Mūsu šīsdienas pretinieces somietes visos sešos līdzšinējos čempionātos cīnījušas tikai A divīzija, un ļoti sekmīgi - no katra turnīra Somijas juniores atgriezušās ar medaļām. 2012.gada Somijas izlase pat kļuva par pasaules čempioni, 2008.gadā tai bija "jāsamierinās" ar bronzas medaļām, bet pārējās četras reizes kaklā kārts sudrabs, arī aizpērn Polijā. Lieki piebilst, ka latvietēm savas titulētās pretinieces vēl nekad nav izdevies uzveikt. Ja pirmajā pasaules čempionātā, kas notika Tamperē, somietes uzvarēja ar 8:0, tad 2008.gadā Polijā - ar 6:1, 2010.gadā Čehijā - ar 15:0, bet 2014.gadā Polijā - pat ar 17:0. Līdz šim vienīgos vārtus pasaules čempionātos juniorēm spēlējot pret Somijas izlasi, guvusi valmieriete Indra Beķere.

 

Latvijas sieviešu U19 izlase:

Nr.p.k.

Vārds un Uzvārds

P.

Komanda

1.

Jana Filipsone

V

FK NND

2.

Rebeka Laure

U

Rubene

3.

Inga Ametere

U

Ķekavas Bulldogs

4.

Edīte Ozoliņa

U

Ķekavas Bulldogs

5.

Kate Gārde

U

LiepU

6.

Linda Dadajeva

U

Rīgas Lauvas

7.

Liene Krauja

A

Rīgas Lauvas

8.

Ieva Ločmele

U

Rīgas Lauvas

9.

Paula Sloģe

U

Rīgas Lauvas

10.

Kristiāna Grāvīte

A

Rīgas Lauvas

11.

Monika Džigure

U

Rīgas Lauvas

12.

Klinta Mārtiņjēkaba

U

Lekrings

13.

Ance Krjukova

U

Rīgas Lauvas

14.

Liliāna Jakovicka

A

Rīgas Lauvas

15.

Linda Lubgāne

A

FK Sala

16.

Elīna Tauriņa

A

Lekrings

17.

Sabīne Anna Zīverte

A

Rubene

18.

Elīna Jeige

V

Ķekavas Bulldogs

19.

Elizabete Pavlovska

A

Rubene

20.

Nensija Šimkūna

U

Rīgas Lauvas

 

Galvenais treneris: Jurijs Fedulovs

Treneris: Gints Vīnbergs

Vārtsargu treneris: Valērijs Bodnieks

Ārste: Lilita Lazdiņa

Fizioterapeite: Jolanta Tauriņa-Ieveniece

Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs

Izlases menedžere: Dace Grizāne

SF
JUGLASCIEMS