Sporta Punkts mēneša spēlētājs Kokins: Ceturtā vieta ir labs sasniegums!

10.04.2014

lfs_kokinswww.jpg

Latvijas Florbola savienības (LFS) par Latvijas čempionāta 1. līgas „Sporta Punkts” mēneša labāko spēlētāju atzītais “Rēzeknes/Dinaburgas” uzbrucējs Ivans Kokins atklāj, ka, vērtējot sezonu kopumā, komandas izcīnītā ceturtā vieta ir labs sasniegums.

 

Sportā populārs ir teiciens, ka vissliktākās ir otrā un ceturtā vieta. Tieši par zaudējumu mazajā finālā komandām tiek piedēvēta “koka medaļu” izcīnīšana. Lai arī 1. līgas spēlē par bronzas medaļām “Rēzekne/Dinaburga” tikai papildlaikā ar 6:7 zaudēja “Jelgavas novadam”, taču pēc tūlītēju emociju pazušanas šīs komandas spēlētāji tomēr var būt gandarīti par sezonu kopumā, jo rudenī mērķi neesot bijis cīņa par medaļām.

 

Pēc Valmierā, Vidzemes Olimpiskajā centrā notikušās bronzas spēles apbalvojumu saņēma arī 22 gadus jaunais “Rēzeknes/Dinaburgas” rezultatīvākais spēlētājs, jo tieši viņš tika atzīts par “Sporta Punkts” februāra labāko spēlētāju. Februārī Kokins palīdzēja Rēzeknes komandai izcīnīt trīs uzvaras četros mačos, ieskaitot divus panākumus ceturtdaļfināla sērijā pret “LU/FS Masters”. Šajās spēlēs Ivans kopumā guva 12 rezultativitātes punktus.

 

Pašreiz jau iespējams arī ieskatīties 1. līgas sezonas noslēguma individuālajā statistikā. Kokins nosargāja komandas rezultatīvākā spēlētāja titulu (48 punkti), bet līgā kopumā viņš ierindojās trešajā pozīcijā, palaižot pa priekšu tikai čempionvienības “Apelsīns/Talsi” uzbrukuma līderus – Artūru Pētersonu un Sandiju Eglīti.

 

Lai arī “Rēzekne/Dinaburga” pusotru minūti pirms pamatlaika beigām bija vadībā ar 6:4, taču “Jelgavas novads” ar vārtsarga nomaiņu pret sesto laukuma spēlētāju panāca iecerēto, jo ar deviņu sekunžu starpību tika panākts neizšķirts – 6:6. Papildlaiku “Rēzekne/Dinaburga” sāka skaitliskajā mazākumā un 61. sekundē ielaida vārtus – 6:7.

 

“Pēc šādas spēles pa grūti aprakstīt savas izjūtas. Kopumā noteikti aizvadījām labu spēli, bijām vadībā ar divu vārtu pārsvaru, taču nenosargājām uzvaru,” notikumus bronzas mačā atceras Ivans Kokins. “Tā kā sezonu uzsāku virslīgas klubā “Lielvārde”, tad man komandas plāni uz šo sezonu nemaz nebija zināmi. Pēc tam tikai puiši atklāja, ka bija iecere tikt tikai izslēgšanas turnīrā. Līdz ar to varam būt apmierināti ar ceturto vietu, jo sastāvs tika veidots gandrīz no jauna. Liels paldies arī puišiem par viesmīlīgu uzņemšanu komandā, neskatoties uz to, ka nebiju ar to kopā no sezonas sākuma.”

 

Kokina karjeras ieraksti saistās ar Latgales reģionu, jo pārstāvētas “Latgale” un “Asila”. Tomēr šo sezonu Ivans uzsāka pašreiz virslīgas finālā spēlējošās “Lielvārdes” rindās. Kokins paspēja aizvadīt piecus mačus.

 

“Pats esmu no Daugavpils, tādēļ iepriekš pārstāvēju šīs pilsētas vai reģiona komandas. Vasarā radās iespēja pievienoties “Lielvārdes” vienībai, kuru sezonai gatavoja man labi pazīstamais treneris Sergejs Aleksandrovs. Pēc pirmajām piecām spēlēm Aleksandrovs vairs neturpināja darbu “Lielvārdē”, pārceļoties uz “Rēzekni/Dinaburgu”. Kopā ar viņu arī es mainīju komandu, jo nebija īstenojusies arī mana iecere par pārcelšanos uz dzīvi Rīgā. Izbraukāt uz treniņiem un spēlēm no Daugavpils būtu nereāli,” stāsta Kokins. “Tā noteikti bija ļoti vērtīga pieredze, jo šāda sportiskā līmeņa florbola man iepriekš nebija iespējas izbaudīt. “Lielvārdi” pārstāvēju gan “Latvia Open”, gan virslīgas piecās spēles. Par šo komandu palikušas tikai labākās atmiņas.”

 

1. līgā otro vietu izcīnīja Virslīgas komandas “Rubene” fārmklubs “Rubene-1”, tādēļ ceļazīmi uz Virslīgu ieguva arī trešās vietas ieguvējs “Jelgavas novads”.

 

“Nākamajā sezonā noteikti vēlētos izmēģināt spēkus Virslīgā,” neslēpj Kokins. “Ar “Rēzeknes/Dinaburgas” komandas vadību esam panākuši vienošanos, ka man netiks liegta iespēja pāriet uz kādu no Virslīgas klubiem. Man bija iespēja pārliecināties par to, ka Virslīgā florbols ir ātrāks, laukumā tik daudz notikumu. Tieši tādēļ ļoti vēlētos spēlēt šādā līgā, pašam kļūt meistarīgākam. Florbolā man ir šī bija tikai ceturtā sezona, jo iepriekš 15 gadus Daugavpilī trenējos hokejā. Kādā brīvā brīdī ar skolasbiedriem izmēģinājām spēkus florbolā. Šis sporta veids uzreiz mums iepatikās. Meklējām arī atbalstītājus komandas izveidei. Sākotnēji lielu interesi izrādīja hokeja klubs “Latgale”, jo hokejs un florbols tomēr ir visai līdzīgi sporta veidi. Mūsu sadarbība gan ilgāk par vienu sezonu neturpinājās, tādēļ meklējām citus variantus”.

 

Nešaubīgi, ka “Rēzeknes/Dinaburgas” atpazīstamākais spēlētājs šajā sezonā bija jau pieminētais 43 gadus vecais Latvijas izlases bijušais dalībnieks Sergejs Aleksandrovs, kurš vairākas reizes mēģinājis uzsākt trenera karjeru. Tomēr florbola iemaņas viņš nav zaudējis joprojām, jo 18 mačos 25 rezultativitātes punktus.

 

“Pēdējā laikā man bijusi iespēja daudz mācīties no Sergeja Aleksandrova. “Lielvārdē” viņš bija mans treneris, bet “Rēzeknē/Dinaburgā” spēlējam vienā uzbrucēju maiņā,” uzsver Kokins. “Sergejs man ļoti palīdzējis, jo tieši viņš vislabāk var pateikt ko, kā un kurā brīdī vislabāk darīt. Tik daudzus gadus esmu spēlējis hokeju, tādēļ florbola pamatus man neviens nav mācījis. Man visgrūtākais bija apvienot skriešanu ar bumbiņas pārvaldīšanu. Ja hokejā pietiek ar diviem slidu atspērieniem un pēc tam jau var slīdēt un vadīt ripu, tad florbolā šis process ir daudz grūtāks. Ja vēl piepluso to, ka bumbiņa ir daudz vieglāka par ripu un daudz vairāk lēkā, tad ir nepieciešams laiks, lai visu to izprastu.”

 

Kokins ļoti vēlētos, lai viņa dzimtajā Daugavpilī tomēr ļaudis iepazītu florbolu, būtu iespējams piesaistīt atbalstītājus. “Pamazām viss virzās uz labo pusi, jo interesi izrādījusi arī Daugavpils dome. Atbalsts gan nebija tik liels, lai uz vietas pilsētā izveidotu komandu, tādēļ apvienojām spēkus ar florbola tradīcijām bagāto Rēzekni, valsts čempionātā startējot ar nosaukumu “Rēzekne/Dinaburga”. Arī spēlētāji nāk no abām pilsētām.”

 

Latvijas čempionāta 1. līgā šosezon startēja 11 komandas. Vidzemes grupā “Rēzekne/Dinaburga” pārliecinoši ieņēma otro vietu, palaižot pa priekšu vienīgi “Rubeni-1”. Izslēgšanas turnīrā “Rēzekne/Dinaburga” vispirms ceturtdaļfinālā ar 2:0 (9:8 un 9:8) pārspēja “LU/FS Masters”, bet pusfinālā ar 0:2 (3:4, 7:11) piekāpās “Apelsīnam/Talsiem”.

 

Foto (no kreisās): “Rēzeknes/Dinaburgas” spēlētājs Ivans Kokins un LFS valdes loceklis Andris Dzenis

 

Sporta Punkts

 

Renārs Buivids

JUGLASCIEMS